fbpx
Dagens 3D-print – Vad kostar Utah tekannan?

Dagens 3D-print – Vad kostar Utah tekannan?

För dagens 3D-print valde vi att skapa den 38 år gamla och mycket välkända Utah tekannan. Den föddes 1975 då Martin Newell på University of Utah skapade tekannans form som datormodell. Denna fil spreds sig sedan raskt till alla som forskade i datorgrafik. 

Vår tekanna är en modifiering av originalet då den är ihålig och har ett löstagbart lock. Pipen är också ihålig så att den går att hälla ur. Måtten är 180 cm mellan handtag och spets. Den är skapat i 0,2 mm lagertjocklek på en MakerBot Replicator 2 3D-skrivare

Hela modellen går att 3D-printa i ett pass då locket ligger plant bredvid tekannan när den skrivs ut. För bästa resultat valde vi 4 shells och 10% ifyllning. Plasten som vi använde är 1,75 mm CMR Orange PLA-plast. Modellen behöver inga som helst extra stödmaterial. Det enda som krävs är den tunna hinna som finns inbyggd i modellen i handtaget. Den kan man skära bort enkelt med en kniv.

Den som vill 3D-printa en egen version av tekannan kan göra det på denna länk på Thingiverse. 

Vad kostar Utah-tekannan?

Senare denna vecka, den 4 och 5 april, ställer vi ut på Mediateknikdagarna i Norrköping. Vi tar med oss både tekannan och 3D-skrivare för alla som vill känna och klämma på dem. Där kommer vi även att utse en tävling som går ut på att gissa vad tekannan kostar när man skriver ut den. Den som är där och har vägarna förbi är varmt välkommen till vår monter.

Vår Nicklas testar tekannan! 🙂

Så här ser det inbyggda stödmaterialet ut. Det kan man lätt modellera själv där man vill att en 3D-modell skall få extra stöd. Det skär man bort sedan med en vass kniv.

Tekannan har ett fungerande lock och är ihålig så man kan hälla ut med den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *