fbpx
Dagens 3D-print – Blåa grodkvartetten visar lagertjockleken

Dagens 3D-print – Blåa grodkvartetten visar lagertjockleken

För dagens 3D-print valde vi att göra ett återbesök till den blåa grodtrion. Vi hade en känsla att det saknades en groda och lade därför till en som vi 3D-printade i den löjligt tunna lagertjockleken på 0,05 mm.  Det är hälften så tunt som ett vanligt 80 grams A4 papper och ungefär lika tunt som ett mänskligt hårstrå. Kvartetten känns nu komplett och dess medlemmar finns i ytterligare lagertjockleken på 0,1 mm, 0,27 mm och 0,34 mm.

Utskriften av dessa grodor är gjord på en MakerBot Replicator 2 3D-skrivare med blå 1.75 mm PLA plast filament. De tre första lagren finns i 3D-printprogrammet MakerWares standardprofiler för låg, mellan och hög upplösning. Den nya tunna och mycket släta grodan är utskriven med hälften av den finaste inställning. För att göra det behöver man bara i MakerWare ställa skriva in det faktiska värdet för hur tjockt lagret skall bli i fältet ”Layer Height”. Vi skrev in 0.05 mm och programmet anpassar automatiskt plastextruderingen till den angivna lagertjockleken. Se denna länk.

Den stora fördelen med Replicator 2 3D-skrivaren är att den är optimerad för att 3D-printa med PLA-plast. Dess kylningsteknik säkerställer att modellerna får en mycket noggrann form. Det var med andra ord inga problem alls att 3D-printa i 0,05 mm med denna Replicator 2  MakerBots strävan är att göra mjukvaran MakerWare så öppen som möjligt och tillåter, eller rentav bjuder in till, att man skall förändra, experimentera och testa nya värden. Vi skall framöver se hur långt vi kan dra denna gräns. Till slut når man de fysiska begränsningar som smält plast har. 

Nedan kan du se en video och fler bilder på grodorna. Du kan även studera de högupplösta bilderna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *