fbpx
Dagens 3D-print – 3D-skrivaren gör nytta i köket

Dagens 3D-print – 3D-skrivaren gör nytta i köket

Gårdagens 3D-utskrift av en reservdel till en leksak inspirerade oss till dagens 3D-print. Om man söker på Internet efter orden ”knapp” och ”spis” får man hela 440 000 träffar varav många handlar om reservdelar och skydd.

En sökning på 3D-printportalen Thingiverse.com med orden ”stove knob”  gav förvånansvärt många resultat vilket visar att det är vanligt att man saknar vred till sina spisar och vill få tag i ersättningsknappar. 

Vi valde ut denna modell av en spisknopp som ser ut att tillhöra ett restaurangkök. Själva modellen är skapad i open source-programmet Blender med polygonmodellering. Det är ett exempel på att man inte behöver kunna ett CAD-program för att skapa STL-filer för 3D-printing. Blender fick nyligen en uppdatering där särskilda funktioner för 3D-print lades in vilket gör det lättare att hålla koll på väggtjocklekar, felvända ytor, m.m.

Idag fick tyska 3D-skrivaren fabbster utföra uppdraget. Vi valde åter inte att skriva ut den i finaste upplösning då vi istället endast ville få fram en brukbar plastdel på kort tid, vilket fabbster gjorde på 19 minuter. Plaståtgången var 9 gram och då priset för 200 gram fabbster LIKE Sticks är 166 SEK, hamnade materialpriset för spisknappen på totalt sju kronor och 50 öre.

Hålet på baksidan om knappen som sitter på spisreglaget är 6 mm vilket verkar vara vanligt. Det går naturligtvis att ändra på i 3D-programmet för att passa alla spisar. 

Det finns idag många som pratar om att 3D-skrivarna i framtiden kommer att kunna använda matråvaror för att 3D-printa våra måltider. Vi är inte där än men idag kan vi konstatera att fabbster-3D-skrivaren ändå kunde göra nytta i köket på annat sätt. 🙂

3D-modellen som STL-fil importerad i 3D-printprogrammet netfabb för fabbster.

netfabb tog 9 sekunder på sig att skapa 297 lagerkonturer och ifyllnadsbanor med 5 mm stora lätthål invändigt. I detta program väljer man ”tomrummens” storlek istället för procentuell ifyllning. Det gör det lättare att bedöma hur tät insidan blir under 3D-utskrift. Lagertjockleken i denna utskrift var 0,08 mm/lager.

Första bottenlagren skrivs ut på 3D-skrivarens byggplattform. Den består av en vanlig 3 mm tjock plexiglasskiva som den smälta plasten fäster mot.

Spisratten halvvägs 3D-printad. Bildens rörelseoskärpa beror på att fabbsters 3D-printhuvud och plattan rör sig snabbt under utskrift.

Det färdiga resultatet efter 20 minuters 3D-utskrift. Klart för användning! 🙂


3D-utskriften med fabbster pågår. Det som utmärker denna 3D-skrivare är den öppna konstruktionen som gör att allt är lättillgängligt, samt att den har kraftfulla stegmotorer som snabbt kan flytta på skrivarhuvud och byggplatta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *