fbpx
Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Wankelmotor

Idag tänkte vi att 3D-skrivare skall göra nytta inom utbildning och visa vad en Wankelmotor är för något. Ordet klingar säkert bekant i mångas öron men hur enkelt är det egentligen för en lärare att förklara för elever hur en sådan förbränningsmotor fungerar?

En lösning kan vara att man visar en schematiskt fungerande modell som tydligt i tre dimensioner förklarar hur Wankel-principen fungerar när kolven roterar – istället för att åka upp och ner som det gör i en vanlig motor.

Många minns säkert från skolan att det fanns spännande skalmodeller i fysik- och kemisalen. De fick dock ofta fötter och försvann, eller så var de låsta i skåp och då fick man sällan ta på dem – vilket motverkar det pedagogiska syftet med dem.

Då 3D-skrivare idag kostar så lite att driva samt att de slaviskt kan tillverka modeller om och om igen, är de perfekta inom utbildning. De kan skapa ett otal olika fysiska modeller av t.ex. molekyler, mekanikfunktioner, fysikaliska experiment, osv.

I dagens 3D-print visar vi därför en 3D-printad modell av en wankelmotor. Den är skapad av Thingiverse-användare petropixel, vars modell du kan ladda hem gratis på denna länk.

Vi skrev ut STL-filerna på en MakerBot Replicator 2 3D-skrivare och valde vit, gul, röd och svart PLA plast för 3D-print.

Utskriftsinställningarna var den vanliga ”medium”-upplösning i MakerWare på 0,27 mm/lager, två konturlinjer (Shells) och 10 procent fyllning. När alla delar blev 3D-printade vägde de sammanlagt 48 gram vilket ger en total materialkostnad på 19 kronor och 20 öre. Med andra ord gör det nu inte längre något om en modell från kemisalen får fötter och försvinner. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *