fbpx
Dagens 3D-print – Svetsa samman plastdelar

Dagens 3D-print – Svetsa samman plastdelar

Dagens 3D-print handlar egentligen inte om 3D-printing eller 3D-skrivare. Vi vill istället berätta hur man smidigt kan sammanfoga olika plastföremål som man 3D-printat med PLA-plast.

Det är lätt hänt att man blir imponerad av 3D-printing när man ser det första gången eller bara hört talas om fenomenet. 3D-skrivare skapar trots allt fysiska föremål vars förlaga bara är en abstrakt digital 3D-fil, såsom STL-filer från CAD. Om man dock mer analytiskt ser på dem handlar det ju bara om ett sätt att tillverka plastföremål. Skillnaden är att man inte behöver serietillverka dem dyrt och istället mycket prisvärt kan skapa en åt gången eller bara så många som man behöver.

3D-printa separata delar och foga samman dem efteråt

Det florerar mängder av 3D-printexempel som visar att man kan skapa objekt som består av flera olika delar i en enda 3D-printing. De ökända ”Brain Gears” och den till löje uttjatade 3D-printade skiftnyckeln är bara två exempel på föremål som skapats med olika delar bara för att man kan men som är helt värdelösa då de inte går att bruka på riktigt.  

3D-printrar som har fler än ett printhuvud ger t.ex. möjligheten att printa med två olika plasttrådar samtidigt. Det ger vissa möjligheter men än så länge långt ifrån det som många drömmer om – nämligen att 3D-printa kompletta föremål i ett svep.

Om man istället ser mer realistiskt på detta och betraktar alla plastföremål vi har runtomkring oss, inser man snabbt att det behövs mycket mer än två printhuvuden för att kunna återge alla material i samma print.

Det vi av erfarenhet vet fungerar bra, är att 3D-modellera föremål som liknar fabrikstillverkade och består av olika delar som på ett eller annat sätt sätts samman efteråt. Detta kan t.ex. ske genom snäppfästen, limning, ultraljudssvetsning, osv.

Ta fram lödkolven

I videon ovan kan du se hur vi löder ihop två olika 3D-utskrifter som är skapade i PLA-plast. ”Lodet” som vi använder är en bit extruderad grön PLA-plast. För tydlighetens skull valde vi olika färger så man kan se de olika delarna tydligt.

I processen smälts båda objekten samman delvis och genom att man tillför extra material från tråd liknar detta det som man inom tillverkningsindustrin kallar för TIG-svetsning och hårdlödning. För att kunna göra detta själv behöver du följande:

  • Lödkolv med temperaturkontroll – Använd en lödkolv med temperaturreglering och sätt den till cirka 200 grader Celsius
  • PLA-plasttråd – Som tillsatsmaterial (så att du kan bygga på fogens storlek) används samma plast som 3D-skrivaren printar med. Det mäter 1,75 mm i diameter och om det skulle vara för tjockt kan du enkelt i 3D-skrivaren välja ”load filament” eller ”purge extruder” för att skapa fram tunna strängar av plast.
Att sammanfoga delarna med lödkolven är mycket enkelt och känns ungefär som att löda elektronik med tenn. PLA-plasten är lätt att smälta och luktar inte illa eller starkt som t.ex. ABS-plast gör.

Stark fog!

En stor fördel med att ”löda” samman 3D-printade plastobjekt är att fogen är lika stark som materialet då inget lim används. Efter lite övning får man bra känsla för det och kan t.o.m. lära sig att bygga på material för att göra det ännu starkare då ytan blir större än bara själva kontaktytan mellan båda objekten. Precis som t.ex. med TIG-svetsning kan det vara smart att slipa lite på kanterna så att det finns mer plats för den smälta plasten att binda mot objekten.
Delarna som du ser i bild är en del av en 3D-printad visselpipa och en rund cylindrisk bricka.

I videon ovan kan du se ett roligt alternativ till svetsning med värme. Mekaren Fran Blanche visar hur det går till.

Limning med aceton

För den som 3D-printar med ABS-plast går det också att smälta samman med lödkolv  men det finns ett kemiskt alternativ. Det går ut på att man penslar modellen med aceton som tillfälligt ”smälter” plasten kemiskt. Det är dock inget vi rekommenderar då acetonångor är farliga att andas in samt att man bör undvika kontakt med huden.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *