fbpx
Dagens 3D-print – 3D-utskrifter i metall?

Dagens 3D-print – 3D-utskrifter i metall?

I dagens blogginlägg om 3D-printing tar vi upp frågan om 3D-utskrifter i metall. Frågan kommer upp mycket ofta då många önskar kunna skapa föremål i olika typer av metaller såsom stål, mässing, aluminium, silver, guld, m.fl.

Varmt som attan!

3D-printing är en additiv metod där lager av ett ämne gradvis läggs på varandra, vilket ofta sker med materialet i smält form.

Gällande metaller sker det i förhållandevis mycket höga temperaturer om man jämför med smält plast, eller rumstempererade metoder.

En 3D-skrivare som printar i metall kommer därför att behöva hantera dessa höga temperaturer vilket gör att utrustningen blir dyr och komplex. Det finns dock en metod för 3D-printing i metall där man först ”kallt” limmar ihop lager av metallpulver. För det krävs inga höga temperaturer men för att modellen skall kunna fungera måste den värmas i en smältugn i höga temperaturer så att metalltackor som ansluts till den kan smälta och sugas in i föremålet.

Med andra ord ser vi tyvärr inte som en teknisk möjlighet att inom en rimlig framtid kunna 3D-printa i metall hemma.

3D-skrivare gör det lätt att kopiera

När man tänker på 3D-printing i metall bör man inte glömma att hela poängen och charmen med 3D-skrivare är att de med enkelhet kan skapa ett fysiskt föremål av en digital förlaga – oavsett vilket material maskinen använder. 
Om man t.ex. förr i tiden ville ha en unik leksakshäst snidde man fram det ur en träkloss. Att göra en trähäst tog en viss tid och ville man ha flera kopior eller varianter av den tog det lika mycket tid för varje exemplar. Det är här 3D-skrivarna gör livet lättare för oss människor. 
Istället för att snida i trä kan man exempelvis skulptera fram en trähäst i programmet ZBrush. Dess digitala förlaga kan sedan skapas av en 3D-skrivare. Om man vill ha två stycken eller fler tar det inte mer ”människotid” för det, oavsett hur många man vill ha. Dessutom kan man med lätthet göra enkla förändringar i originalfilen som 3D-printern sedan skapar utan att den ”vet” eller tar hänsyn till att det skiljer sig från originalet.

Gör som man gjorde förr i tiden

Tillbaka till frågan om 3D-utskrifter i metall. Lösningen är att inte 3D-printa dem i det materialet utan istället skapa förlagor för metallgjutning. 
Att smälta metall och gjuta det i former är en teknik som funnits i tusentals år och man behöver inte leta länge innan man hittar ett metallgjuteri i närheten där man bor.
Med andra ord är tekniken enormt välutvecklad och kunskapen om det finns i mängder runtomkring oss. De två teknikerna som är särskilt intressanta är följande:
  • Sandgjutning – En gjutform i sand (ofta i två delar) packas runt föremålet. Formen öppnas och föremålet plockas bort. Därefter sätter man samman delarna och gjuter metall i det. Formen smular man sedan sönder för att sanden skall återanvändas till fler gjutformer. 
  • Förloradform – Föremålet görs av ett ämne som man kan smälta och bränna bort. Det brukar vara vax men kan även vara andra ämnen som ”försvinner” vid upphettning. Man gjuter ett eldfast ämne runt föremålet (t.ex. gips eller lera). Därefter hettar man upp formen så att dess innehåll (originalmodellen) smälter/brinner bort och förångas. Kvar finns det hålet som man gjuter i.
Det är viktigt att man tar hänsyn till att det måste finnas kanaler i formen så att metallen kan rinna in och ur hålet. Ett mycket bra tips är att man tar kontakt med ett metallgjuteri så att man kan få råd om hur 3D-modellen bör skapas för bästa resultat.

3D-printa för metallgjutning

I videon nedan kan du se hur man skapat ett föremål som 3D-printats i PLA-plast för att sedan tillverkas i lättmetall med hjälp av gjuttekniken förloradform. Vi rekommenderar alla som vill börja med detta att anlita en professionell gjutfirma istället för att prova själva hemma då det finns stora säkerhetsrisker om man inte vet vad man gör. 😉


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *