fbpx
Dagens 3D-print – Borttappad nyckel till utomhusvattenkran

Dagens 3D-print – Borttappad nyckel till utomhusvattenkran

Villaägare känner säkert igen detta vanliga problem. När försommaren infunnit sig blir man trädgårdsmästare och börjar kratta bort gamla höstlöv. Oavsiktligt krattar man även bort utomhusvattenkranens nyckel som sedan försvinner in i komposthögen. 

Kranen skall ju brukas och resan till trädgårdsbutiken är ett faktum. Väl där inser man att man att utbudet är större än man trodde då det finns flera olika nyckelstorlekar med varierande mått och standarder. Man har dessutom glömt att mäta den och vet inte vilken man ska köpa.

Det 3D-utskrivna alternativet

Idag vill vi demonstrera ett alternativ till att köpa en ny krannyckel och räkna på vad det hade inneburit i tid och kostnad. Det kan vara värt att nämna att inspirationen till denna applikation är tagen från verkligheten då en av oss åkt tre gånger fram och tillbaka till butiken i år för att hitta rätt nyckel! 🙂

Med hjälp av ett skjutmått och cirka 30 minuters arbete i CAD-programmet Rhino 3D skapade vi en digital förlaga av nyckeln. Den exporterades sedan som STL-format för att tas in i 3D-printprogrammet MakerWare.

Om man inte hinner eller kan 3D-modellera går det lika bra att istället ladda hem filen gratis från denna länk på Thingiverse.com. 

STL-filen tog vi sedan en vända in i gratisversionen av programmet netfabb där man kan säkerställa att filen är korrekt byggd för 3D-utskrift. Eventuella fel som t.ex. hål i trådmodellen eller felvända normaler fixas automatiskt av programmet.

Vi valde idag att 3D-printa denna nyckel i ABS-plast på en MakerBot Replicator 2X 3D-skrivare. För att modellen skall kunna hålla formen är det särskilt bra om alla ytor som med överhäng har stöd. Det gäller inte bara för att plasten inte skall ramla ner men även för att den inte skall lyfta och bli sned.

I MakerWare kan man enkelt aktivera inställningen ”Support” när man skriver former som har överhäng. Mjukvaran räknar sedan automatiskt ut vilka ytor som lutar mer än ett visst antal grader och skapar dragspelsliknande strukturer som skrivs ut under överhängsytorna.

De som har tillgång till en personlig 3D-skrivare lär sig snabbt vad som går och inte går att 3D-printa utan stödmaterial. I nyckelns exempel ville vi visa hur enkelt det är att skapa egna stödytor. Det enda som behöver stödjas är de lutande yttre sidorna på modellen. 

Detta löser man lätt i netfabb genom att skapa klossar som man sedan skalar ner till tunna väggar och ställer under de delar av objektet som skall ha stöd. Väggarna behöver bara vara cirka 0,5 mm tunna vilket gör att de inte tar mycket plast eller printtid i anspråk. 

Man kan utan problem låta delarna gå in i varandra och överlappa. När MakerWare skapar GCoden för 3D-printfilen tar den hänsyn till ytornas normalriktning och bortser från överlappningen, som annars hade varit ett typiskt fel i de flesta 3D-printprogram.

Som man kan se i bilden ovan skapade vi tunna väggar på olika håll så att stödytorna dels börjar med en platt bas att stå på samt kan växa uppåt utan att luta.

STL-filerna från netfabb togs sedan in i MakerWare där vi 3D-printade med normala ”medium”-inställningar som beskrivs nedan:

  • Lagertjocklek: 0,27 mm
  • Konturlinjer: 2
  • Ifyllnadsgrad: 10%
  • Material: ABS-plast (höger printhuvud)
  • Hastighet: 80 mm/s 
  • Supportmaterial: Ej använt (vi byggde ju egen manuellt)

Bilden ovan visar fördelen med att 3D-printa i PLA-plast. Det föreställer samma nyckel som vi 3D-printade fast utan stödmaterial. Det skapades på MakerBot Replicator 2 3D-skrivare. Den kan kyla ner PLA-plast så snabbt att plasten omedelbart stelnar i den formen som den kommer ut ur 3D-printspetsen. Därmed kan man slippa stödytorna.

Det bör dock påpekas att det finns fall där man vill kunna 3D-printa ABS-plast och andra mer ”utmanande” polymerer, och då är stödmaterial samt uppvärmd byggplatta en nödvändighet, vilket Replicator 2X har.

En annan fördel med PLA-plast, i kontrast med oljebaserade ABS, är att det tillverkas av förnyelsebara råvaror såsom majs. Det gör det särskilt lämpligt som materialval till föremål som löper risk att slängas bort och hamna i naturen.

PLA-plasten är mycket hållfast och fungerar utmärkt för de flesta applikationer. När det sedan hamnar i jorden kommer den att förmultna. Tiden för denna process varierar mellan olika typer av PLA-plast men det är skönt att veta att det inte kommer att förgifta naturen i längden. 

Ovan kan du se en kort video som visar processen för 3D-utskrift av nyckeln. Lägg märke till att de tunna stödväggarna är mycket enkla att avlägsna med hjälp av en avbitartång och en vass kniv.

Här kan du se det färdiga resultatet när det sitter i vattenkranen på utsidan om husfasaden.

Vi valde med flit att göra den i illgrön 3D-printplast så att den verkligen sticker ut och syns bland höstlöven nästa gång man av misstag krattar bort den.

Fakta om den 3D-printade krannyckeln

  • Utskriven på en MakerBot Replicator 2X i ABS-plast
  • Tog cirka 30 minuter att framställa (alternativt 1 minut att ladda hem gratis)
  • Tog 29 minuter att 3D-printa
  • Väger 7 gram inklusive stödmaterialytorna
  • Kostar 2 kronor och 50 öre i plastmaterial
Med andra ord kan man lätt konstatera att vår kollegas tid och bensinkostnader några vändor fram och tillbaka till butiker vida överstiger insatsen att skapa en egen 3D-printad krannyckel hemma.
I kontrast till att jaga runt i affärer känns en lugn stund hemma framför datorn mycket trevligare och dessutom kan man kort därefter se en maskin göra jobbet åt en under tiden man slappar i trädgården och njuter av det fina vädret! 🙂


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *