fbpx
Dagens 3D-print – Ask med lock man printar i ett stycke

Dagens 3D-print – Ask med lock man printar i ett stycke

Dagens 3D-utskrift hämtar vi från sajten Thingiverse.com där användaren anewsome skapat en smart liten ask. Den utmärker sig genom följande egenskaper:

  • Användbar – I år sägs det att 3D-skrivare får sitt genombrott och kommer att kunna bli en vanlig maskin som finns i våra hem. Samtidigt undrar många vad man skall ha för nytta av de objekt som skapas. Denna ask tycker vi passar utmärkt in i gruppen av objekt som man kan ha praktiskt nytta av.
  • Anpassningsbar – Lådan går att ladda hem som STL-filformat i en lämplig storlek. Den skapades dock i ett 3D-program som heter OpenSCAD där den byggts upp av ett skript som beskriver hur modellens beståndsdelar ser ut. Dessa går att anpassa i funktion och storlek och därmed kan man utan att behöva modellera om den från början, lätt skapa fler STL-filer av asken i andra storlekar.   
  • Skapas i ett stycke – Den är utformad så att både askens botten och lock ligger plant på 3D-skrivarens byggplatta. När den printas och växer upp finns inga ytor som lutar så mycket utåt att de behöver stödmaterial. I gångjärnsområdet finns det lagom mycket spel mellan stift och hål att den löper fritt när askens lock skall vikas och stängs.
Modellen är anpassad för 3D-printing med skrivare som bygger med hjälp av pulver eller maskiner som smälter plasttråd och spritsar ut den genom ett tunt hål. 

Volymen i asken som finns i bild ovan är cirka 13 kubikcentimeter, vilket motsvarar cirka 5 kronor i plastmaterial för 3D-skrivaren. Bilden ovan visar STL-filen importerad i 3D-printberedningsprogrammet netfabb.

I netfabb kan man enkelt göra genomskärningar av modeller och se hur de ser ut inuti. Ovan kan du se spelet mellan gångjärnsdelar vilket gör att lock och botten inte sitter ihop när modellen är klar.

Bilden ovan visar hur modellen ser ut i OpenSCAD. Där kan man i vänsterspalten ändra på de värden som bestämmer askens struktur. När man är nöjd med förändringarna kan man spara ut den nya modellen som en STL-fil för 3D-utskrift.

Så nästa gång du behöver en ask finns den kanske redan hos dig fast i digital form och väntar på att bli 3D-printad. 🙂


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *