fbpx
Dagens 3D-print – Hackspettskydd för holkar

Dagens 3D-print – Hackspettskydd för holkar

Dagens 3D-printtips vänder sig till er som sätter upp fågelholkar. Ett vanligt skydd mot bl.a. hackspettar, ekorrar och andra ovälkomna är en metallplatta med ett hål (med samma diameter som ingångshålet på holken). Om du har en 3D-skrivare kan du enkelt 3D-modellera egna måttanpassade varianter och skriva ut dem. Tänk på att ha ganska massiv fyllning eftersom skyddet kan behöva tåla tuffa tag. Använd det miljövänligare PLA-plastalternativet.

Idén är enkel: skapa en rund, ett par millimeter tjock, skiva med ett hål i mitten och några hål för skruvfästen. Modellarbetet är denna gång utfört i CINEMA 4D Studio R14 och avsett för ett ingångshål 35 mm i diameter. STL-modellen går att tanka ner från Thingiverse här. Om du vill skapa den själv i CINEMA 4D gör såhär: börja med en Tube (primitivobjekt). Gör den 3 mm tjock, indela i 150 segment, 18 mm innerradie och 52 mm ytterradie. Sätt Fillet på 1 mm.

Gör en liten kon med toppradien 3 mm, bottenradien 1 mm och höjden 4 mm. Ta bort caps. Sätt konen i en MoGraph Cloner i radial mode. Sätt count till 4 st och radien till 40 mm. Nu är vi klara med formen på skyddsplåten, de utplacerade konerna blir dess skruvhål. Med Boole-verktyget skapar du den slutliga CINEMA 4D-modellen som exporteras som STL-format till utskriftsprogramvaran. I detta fall MakerBots MakerWare.

Sätt infill till 80 % och skriv ut eller skicka till SD-kort och slutligen till din 3D-skrivare. I vårt fall en MakerBot Replicator 2.

Utskriften tar 1 timme och 15 min med 80 % infill, relativt lång tid med andra ord. Men resultatet blir ett i praktiken massivt skydd för din holk.

Fyra försänkta skruvar i hålen fäster skyddet runt holkens ingångshål. Med skyddet på plats kan du se fram emot flera häckningssäsonger med många trygga kullar i dina fågelholkar.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *