fbpx
Dagens 3D-print – Skalmodell av vikingahus

Dagens 3D-print – Skalmodell av vikingahus

Vi hittade denna modell på Thingiverse.com som fångade vår uppmärksamhet eftersom användaren, förutom att göra en fin 3D-printmodell, även gav den en patina genom att stryka på färg och putsa en in den i ytans relief. 

Lageravtrycken som i vanliga fall anses vara något oönskat i 3D-printing blev härmed en positiv egenskap som förhöjer modellintrycket av ett gammalt vikingahus.

Filen är skapad av dutchmogul som gjorde modellen tillgängligt konstnadsfritt på denna länk för dem som vill kunna 3D-printa det själv på sin hemma-3D-skrivare.

Data för 3D-modellen

Vårt bästa råd för de som vill 3D-printa arkitektoniska skalmodeller är att dela upp modellen i logiska segment som var och en blir enkla att 3D-printa. När alla är klara kan man med fördel sätta samman dem med lim eller låta det vara öppningsbart.

Vikingahuset i färdigmonterat läge är 96 mm långt, 67 mm brett och 65,5 mm högt. Det delades in i följande komponenter:

  • Bottenplatta: 9,23 kubikcentimeter
  • Väggpartier: 22,28 kubikcentimeter
  • Dörr: 0,44 kubikcentimeter
  • Tak: 23,25 kubikcentimeter
Totalvolymen för alla delar blir därmed 55,2 kubikcentimeter. Om man skulle 3D-printa det med t.ex. vanlig PLA-plastfilament för 3D-skrivare och välja massiv ifyllning skulle materialkostnaden hamna på 22 kronor. Då man i vanliga fall istället använder en delvis fyllnadsgrad blir kostnaden cirka 14 kronor för att 3D-printa detta hus.


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.