fbpx
Dagens 3D-print – 3D-skannad obelisk från Slottsmöllan i Halmstad

Dagens 3D-print – 3D-skannad obelisk från Slottsmöllan i Halmstad

I dagens 3D-utskrift visar vi upp hur enkelt och roligt det är att fånga riktiga föremål och omvandla dem till 3D-filer. Begreppet 3D-skanning är mycket brett då det finns många olika tekniker som lämpar sig för olika ändamål. 

Eftersom vi ville 3D-skanna en del av en byggnad valde vi gratisprogrammet 123D Catch från Autodesk. Detta fantastiska program gör det möjligt för vem som helst att använda en helt vanlig digitalkamera som 3D-skanner! Det omvandlar helt enkelt fotografier till 3D-mesh (med textur!).

Då Creative Tools funnits på Slottsmöllan Företagscentrum sedan 1999 har Wallbergs-obelisken med skaparnas profilbilder i brons alltid funnits i våra blickar då vi med nyfikenhet beundrat den och tänkt oss tillbaka till Slottsmöllans gamla anor.

Den blev därför det perfekta exemplet för vår test av 123D Catch och 3D-skanning av byggnader.

Programmet 123D Catch är en blandning av mjukvara som man lokalt installerar på sin dator, och en molntjänst som Autodesk erbjuder.

Det man behöver göra för att skapa en 3D-modell av ett objekt är att fotografera föremålet från många olika håll och vinklar. Det är en fördel om man varierar kamerans höjd (infallsvinkel), vilket man t.ex. kan göra genom att sätta kameran på en lång pinne och använda självutlösare.

Efter att fotografierna laddats in i programmet skickas de till Autodesks servrar där de omvandlas till en 3D-yta där även ytfärgen (texturen) skapas. När beräkningen är klar kan man spara ut en 3D-fil för vidare användning.

Bilden ovan visar en skärmbild av 123D Catch där man tydligt kan se var vår kollega Ola stod när bilden togs.

Vi sparade ut filen som STL och tog sedan in den i netfabb fabbster Engine som är fabbster 3D-skrivarens styrprogramvara. Där kan man se delar av objektet som behöver lagas innan modellen är helt tät och kan 3D-printas.

I netfabb kan man enkelt laga felen automatiskt eller göra manuella ingrepp. Det vi gjorde var att skära av den ojämna botten och sedan välja ”close hole” och då blev den tät.

netfabb finns i både professionell version som innehåller mängder av kraftfulla verktyg samt i en enklare gratisversion som passar hemmaanvändare och hobbyister som har egna 3D-skrivare.

För att göra 3D-utskriften med fabbster drar man modellen ner till fabbster Engine-fältet och då dyker den upp på plattan så att man kan centrera den och ändra storlek vid behov.

Därefter valde vi Standard-profilen som är en av flera färdiga inställningar som man kan använda för 3D-utskrift. Det går naturligtvis utmärkt att göra helt egna inställningar men i de flesta fall fungerar de inbyggda utmärkt.

När man sedan trycker sedan på knappen Calculate Toolpath skapas alla 3D-printbanor för objektet och utskriften kan börja.

Videon ovan visar 3D-skrivaren i drift när den 3D-printar obelisken. Då fabbster kan använda sig av både LIKE Sticks kuggstänger i plast eller helt vanlig rund 3 mm filament visar vi här hur det ser ut när plasttråden matas från en spole till 3D-skrivarhuvudet. 

Fakta om 3D-utskriften

  • 3D-skrivare: Sintermask fabbster
  • Utskriftstid: 1 timme och 37 minuter
  • Inställningar: Standard, 2 konturer, 7 mm spel mellan inre struktur, 0,176 mm per lager.
  • Materialåtgång: 24 gram 3 mm rund röd ABS filament tråd. (cirka 9 kronor)
  • 3D-modell: Ladda hem den gratis från Thingiverse på denna länk.


Läs mer

2 reaktioner på ”Dagens 3D-print – 3D-skannad obelisk från Slottsmöllan i Halmstad”

  1. Kjell-Åke Apell

    Har letat efter en modell av DKW F12, en bil som började tillverkas på 1950-60 talet.Det verkar inte finnas en modell,vare sig byggbar eller färdig att få tag på.Har en del bilder.Går det att printa en 3D version efter fotona ?

    1. Hej Kjell-Åke!
      Bra att denna fråga kommer upp i samband med det fotogrammetri-exemplet i blogginlägget. Som ofta finns inget enda, enkelt svar på en sån fråga. Försöker bena ut varför här:

      Vi vet inte om du har tillgång till en fysisk bil eller endast bilder. Vet inte heller i vilket syfte den ska 3D-printas och därmed också vilken kvalitet/upplösning som modellen bör.

      I teorin kan du – som du ser – få fram en hyfsad 3D-modell från still- eller 2D-bilder. Lösningen i exemplet med 123D Catch var en fri programvara som senare försvann och dök upp i kommersiella produkter. För 3D-modellering med fotogrammetri är det i praktiken bäst om bilderna tas som en sekvens (se exemplet). Ska din 3D-print vara högupplöst? Eller förlåtande lågupplöst? Det öppnar för olika tillvägagångssätt och lösningar. Du skulle kunna utifrån 2D-ritningar och bilder 3D-modellera bilen i ett 3D-program, t.ex. Rhinoceros, Autodesk 3ds Max, Maxon Cinema 4D, SketchUp Pro eller Foundry Modo. Det ger full kontroll på detaljrikedom och kvalitet. Av dessa program är det som går att skaffa som prenumerationslicens för kortare tid/projekt och kostar därmed inte så mycket.

      Det finns också 3D-modelleringstjänster på nätet där man beställer ”custom”-modeller. Se t.ex. https://www.doschdesign.com/individual-3d-solutions/

      Om du har tillgång till en fysisk bil kan du 3D-skanna den och – genom några olika dataprocesser – få en geometriintensiv modell med stor detaljgrad.

      Som sagt: olika svar för olika ändamål och möjligheter. Men svar finns det! Hör gärna av dig på 035-77 77 880 så hjälper vi dig gärna vidare.

      Med vänliga hälsningar
      Anders Borggren, Creative Tools AB

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *