fbpx
Dagens 3D-print: Lilla Huxley skriver ut Yoda

Dagens 3D-print: Lilla Huxley skriver ut Yoda

Vi har flera gånger 3D-printat den populära Yoda-figuren här på CT-bloggen i syfte att demonstrera 3D-skrivare. Idag är det den lilla RepRapPro Huxleys tur att skapa Yoda som plastleksak vilket du kan se i videon nedan.

Denna 3D-skrivare ingår i en serie maskiner under den öppna RepRap-standarden. Huxley utmärker sig genom att vara konstruerad av Adrian Bowyer som startade hela hemma-3D-printrörelsen för några år sedan när han på Bath University skapade den första RepRap.

Huxley mäter endast 260 x 280 x 280 mm och väger strax under 3 kg. Den passar därför utmärkt att ha på skrivbordet och med på resan om man vill ha en 3D-skrivare med sig på en regnig semester. Den levereras med en uppvärmd byggplatta vilket innebär att man kan 3D-printa med ABS-plastfilament och andra mer krävande material. Det går naturligtvis utmärkt att 3D-printa med PLA-plast.

Att bygga en sådan maskin tar mellan 10 och 25 timmar beroende på hur händig och ivrig man är. Det finns tygliga instruktioner på Internet och man behöver endast kunna skruva och göra grundläggande lödning. Hela konstruktionen är släppt under öppen källkod!

Huxley har en byggvolym på 140 x 140 x 110 mm. Om man vill ha en större RepRap-maskin finns det flera att välja mellan – däribland RepRapPro Mono Mendel och Tricolour Mendel. Den senare har tre st. skrivarhuvuden som kan skriva ut med var sin färg samtidigt!

För att styra en RepRap-maskin kan man använda flera olika mjukvarulösningar. Styrkortet (som syns tydligt och är monterat på maskinens övre del) levereras med färdig ”firmware” som är kompatibelt med flera typer av 3D-printprogram.

Ett sådant program som instruktionerna vid montering hänvisar till är Pronterface. Vi, och sannolikt många fler RepRap-användare, använder ett annat Open Source-program vid namn Repetier (se bilderna nedan). Det har ett mycket enkelt gränssnitt och erbjuder mycket kraftfulla funktioner för 3D-printing. Repetier är förresten även kompatibelt med 3D-skrivarna EASY3DMAKER och PROFI3DMAKER.

Repetier går att köra under Linux, Mac OS X och Windows.

Ovan kan du se Repetiers gränssnitt med 3D-vyn där man ser STL-filen placerad i byggvolymen.

En stor fördel och användbar funktion i detta program är att man ser alla 3D-printbanor som konturer i 3D. Det innebär att man noggrant kan kontrollera 3D-utskriften innan den utförs av 3D-skrivaren. Detta sparar mycket tid och möda!

Huxley 3D-printade Yoda-modellen genom Repetier och vi valde Slic3r för att beräkna banorna, vilket den gjorde på endast 23 sekunder. 

Modellen består av två ytterkonturer och 15% ifyllning eller 85% luft inuti om man så vill. Vi använde plasttråden MakerBot Nuclear Green och när modellen var klar vägde den 31 gram, vilket innebär cirka 13 kronor i materialkostnad. Man hade lätt kunnat skriva ut den med betydligt mindre fyllning vilket minskar vikten och därmed materialåtgång och kostnad.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *