fbpx
Dagens 3D-print – Handtag för spetsrengöringsnål

Dagens 3D-print – Handtag för spetsrengöringsnål

Hela principen med FDM 3D-printing (även kallad FFF), är att en plasttråd smälts ner genom en ett litet hål. Tekniken är identiskt med att spritsa glasyr på en kaka med skillnaden att plasten är varm och det hela sker maskinellt.

Då utgångshålet där plasten extruderas är mycket litet (oftast 0,4 mm i diameter) kan det ibland hända att smuts tar sig igenom och fastnar i hålet. 3D-printoperatörer ser inte detta som ett problem då detta går att lösa enkelt. 

Det enklaste sättet är att man sätter igång uppvärmning av 3D-printspetsen så att den håller plasten i smält tillstånd. När detta inträffar kan man med en tunn liten nål peta upp det som eventuellt sitter fast samtidigt som man matar ut filamenttråden. Då åker smutsen med ut och spetsen är som ny igen.

I sann 3D-printanda använder man sin egen maskin för att skapa verktyg som gör den bättre. 🙂 Därför bestämde vi oss för att göra ett litet handtag som gör det lättare att hålla en liten metalltråd.

Vi började med att skapa den i Rhino 3D för Mac OS X. Utöver den enkla formen som handtaget har valde vi även att skapa en mall för 3D-printing av hål i olika diametrar.

Mallen består av en liten platta med 11 stycken hål med en tiondels steg mellan 0,5 mm till 1,5 mm. 

Då toleransen vid 3D-printing kan variera beroende på inställning och t.ex. typ av plast, kan man använda denna mall först för att lätt veta vilken innerdiameter handtaget en enskild 3D-skrivare skapar bäst för att tråden skall passa.

När man vet vilken diameter som passar bäst 3D-printar man det handtag som har samma värde enligt mallens skala.

Lägg märke till att handtaget har en liten klyka längst ner. Den är till för att man ska vika in tråden i 90 grader så att den hålls fast. För att tråden inte skall glida ur handtaget kan man helt enkelt stoppa i en liten bit 1,75 mm 3D-printfilament som man med en tång kilar fast. Det som sticker ur kan man sedan vika eller klippa bort.

Ovan kan du se hur MakerBot Replicator 2 skapar ett handtag i röd PLA-plast. Det tar bara 7 minuter att framställa ett handtag och då den knappt väger 0,3 gram per st. kostar det cirka 10 örer per handtag i materialkostnad att producera.

Bilden ovan visar hur man rensar ett munstycke. Man skall först sätta 3D-skrivaren på preheat så att spetsen håller sig varm i cirka 230 grader C. Plasten i den är därmed flytande och man kan med trådens hjälp peta upp eventuell smuts samtidigt som man väljer unload för att mata ur (uppåt) filamenttråden.

Den som letar efter en lagom tunn metallbit hittar den enklast i form av den tunnaste E-strängen på en metallsträngad gitarr.

3D-modellen och instruktioner för detta handtag kan laddas hem gratis från Thingiverse på denna länk.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *