fbpx
Dagens 3D-print – Måttanpassade handtag för borr

Dagens 3D-print – Måttanpassade handtag för borr

3D-printrar anses vara prototyptillverkningsmaskiner men dagens billiga 3D-skrivare kan även fylla praktiska behov i verkstaden, som t.ex. skapa specialverktyg.

Som dagens 3D-print valde vi därför objektet ”Customizable Drill Bit Handles” som skapats av Thingiverse-användaren Acarius10. Det är ett smidigt handtag som man kan använda för att hålla fast vanliga borr för att t.ex. driva hål manuellt.

Det finns ett otal borrdiametrar vilket gör det svårt att tillhandahålla en STL-fil för varje möjlig borrdimension. Detta har man löst genom att erbjuda ett webbgränssnitt på Thingiverse där man kan skräddarsy måtten på handtaget och därefter ladda hem den anpassade versionen av det.

Acarius10 har med andra ord skapat ett handtag genom att programmera det och lägga upp det på sajten. Det gjordes i en öppen 3D-CAD-standard vid namn OpenSCAD med vilken man kan skriva kod som omvandlas till en 3D-fil. Den som skapar koden kan definiera hur modellen byggs upp och vilka parametrar man skall kunna ändra på.

I bilden ovan kan du se hur webbgränssnittet ser ut där man kan definiera handtagets dimensioner och även diametern på borrets hål.

Det finns numera hundratals modeller på Thingiverse som man kan anpassa innan man laddar hem STL-filen. En enkel sökning på ordet ”Customizable” ger en inblick i utbudet.

Vi valde att skapa ett borrhandtag för ett 4,5 mm borr. Det passar nämligen utmärkt för att borra upp 3D-printade hål till den storleken och driva M5 skruvar i utan att behöva gänga hålen i förväg.

Lägg märke till att den smarta konstruktionen har fickor för muttrar som man använder för att låsa fast borret så att det inte vrider sig.

STL-modellens totalvolym blev cirka 16 kubikcentimeter vilket i 3D-printsammanhang ger en materialkostnad på cirka 8 kronor!


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *