fbpx
Dagens 3D-print – katter inuti 3D-utskrifter!

Dagens 3D-print – katter inuti 3D-utskrifter!

Idag väljer vi att visa något lekfullt och lite onödigt inom 3D-printing. Nyligen släppte MakerBot MakerWare 2.2.0, som är det programmet med vilket man lägger upp 3D-filer och sedan skapar dem på en MakerBot 3D-skrivare.

I denna version av programmet finns det bland annat helt nya och förbättrade funktioner för att skapa stödmaterial. De blir mindre, bättre och framför allt mycket lätta att ta bort efter utskrift. Detta gäller förresten även för den så kallade raft-mattan som man ibland vill skall vara en grund på vilken modellen 3D-printas.

Utöver det finns det även ett nytt och bisarrt sätt att fylla 3D-utskrifterna. Den som följt dagens 3D-print på vår blogg har läst att 3D-utskrifter som skapas med FFF-tekniken, oftast fylls med en viss mängd plast. Detta sker i ett mönster som brukar vara fyrkantigt eller hexagonalt.

Numera kan man även fylla 3D-printingarna med katter! Detta är något som vi antar MakerBot bara har gjort för skojs skull eller för att utvärdera olika algoritmer som skapar fyllnadsmönster.

För den som har en 3D-skrivare från MakerBot och vill prova att göra kattformad fyllnad kan följa anvisningarna nedan. Profilen kommer att skapa öppna modeller utan tak så att katterna kan ses när modellen är utskriften.

Ladda hem senaste version av MakerWare, starta det och importera det objekt du vill 3D-printa.

Klicka på knappen ”Make” för att få upp en dialogruta. Klicka sedan på knappen ”Create profile”.

Välj en befintlig profil som du vill basera den nya på och döp den sedan till det du vill skall heta i profillistan.

Klicka på knappen ”Edit profile”. En texteditor skall nu öppnas så att du kan editera inställningar för den nya profilen.

  • Leta fram raden som heter sparseInfillPattern”: ”hexagonal”
  • Byt ut ordet hexagonal mot catfill

  • Leta fram raden som heter ”roofThickness”: 0.5, 
  • Ändra siffran till 0 (noll)
Denna åtgärd gör att modellen förblir öppen och inga ”roof” eller topplager skapas. Detta exponerar därför modellens insida när den är klar.

Spara textdokumentet och skriv sedan ut modellen med den nya profilen. Katter skapas! 🙂

Du kan justera katternas storlek genom att öka eller minska fyllnadsvärdet ”infillDensity”: x.x där ”x.x” kan vara från 0 (ingen fyllning) upp till 1.0 som är 100% fyllning.

Den runda gröna brickan i denna artikel är 3D-printad på en gammal trotjänare till 3D-skrivare, Thing-O-Matic. MakerWare-programmet fungerar naturligtvis även på Replicator Dual, Replicator 2 och Replicator 2X.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *