fbpx
Dagens 3D-print – Fungerande visselpipa skapad med MakerBot Replicator 2X

Dagens 3D-print – Fungerande visselpipa skapad med MakerBot Replicator 2X

Om man på sajten Thingiverse söker på ordet ”whistle” får man fler än 300 träffar. Det beror sannolikt på en av de första populära fungerade 3D-utskriftfilerna just var en visselpipa som Zaggo från Tyskland skapade.

Den laddades upp på sajten den 23 september 2009 och tankades raskt hem av alla 3D-printentusiaster världen över som köpte MakerBot Cupcake-CNC och RepRap 3D-skrivare.

Sedan dess finns det ett otal varianter av den och här visar vi vår version där vi även lagt in text på botten och toppen. 

Skärmbilderna ovan visar STL-filen i 3D-printberedningsprogrammet netfabb Professional där man med en genomskärning kan se ärtan i mitten som skrivs ut på samma gång som visselpipan skapas. 

Den vilar på tre små punkter och kan lätt brytas loss med en liten skruvmejsel när 3D-utskriften är klar.

Här kan du se hur det går till att 3D-printa visselpipan på en MakerBot Replicator 2X. Videon är ett enkelt hopklipp av några steg och visar följande:

  • Modellen dras och släpps på styrprogrammet MakerWares 3D-vy
  • Man placerar modellen där man vill ha den på byggplattan
  • 3D-skrivaren har några minuter i förväg varit påslagen och genom LCD-displayen sätter man den på ”Preheat”-läge så att både plattan och printspetsen är varm innan man 3D-printar. Uppvärmningen tar cirka 10 minuter.
  • I MakerWare trycker man på knappen ”Make” och väljer standardläge, vilket betyder följande:
    • Lagertjocklek: 0,2 mm
    • Konturer: 2 st
    • Fyllning: 10% 
  • 3D-utskriften börjar och man kan se att 3D-printhuvudet först extruderar en rak linje i byggplattans framkant. Detta görs för att all eventuell luft i printspetsen skall vara borta när första lagret skapas.
  • Printhuvudet åker till koordinaterna på plattan där modellen skall byggas upp och börja 3D-utskriften.
  • När utskriften efter 26 minuter är klar åker plattan ner och man kan bryta loss visselpipan från byggplattan.
  • Det sista man gör är att riva av instegssträngen och petar in en liten skruvmejsel i visselpipans öppning för att bryta loss ärtkulan så den blir lös inuti pipan.

Visselpipans volym är 5,89 kubikcentimeter och den blev vägde cirka 5 gram, vilket i materialkostnad blir lite över två kronor.

Som material valde vi MakerBot – ABS – Fruit Punch Magenta – 1,75 mm – Spool – 1 kg (3DP-filament) som råkade finnas laddat i Replicator 2X högra extruder.

Det är oerhört inspirerande att kunna skapa fysiska modeller av 3D-design, särskilt om det inte kostar mycket pengar att göra många tester. I vår variant av visselpipan kan vi konstatera att den låter utmärkt och starkt när man blåser i den. Dock får man ta i för kung och fosterland om man skall få kulan att börja snurra.

Därför kommer vi att prova olika infallsvinklar för kanten som ”skär” luften. När vi är klara med en design som vi är mer nöjda med publicerar vi den här på CT-bloggen som dagens 3D-print och även på Thingiverse.com.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *