Dagens 3D-print – Spegelreflexkamera!

Dagens 3D-print – Spegelreflexkamera!

Dagens 3D-print inspirerades av Léo Marius enastående projekt där han konstruerade och 3D-printade en spegelreflexkamera! Alla ritningar och 3D-filer har han släppt 100% på öppen källkod. Det tycker vi är hedervärt och främjar kreativiteten hos de som vill testa att ge sig in 3D-printvärlden.

Léo höll även open source-temat när han skapade 3D-modellen i datorn då han använt Blender för att konstruera kamerans i 3D.

Bilden ovan visar alla delar packade för 3D-print i netfabb Professional. Komponenternas sammanlagda volym är 315 kubikcentimeter vilket ger en ungefärlig plastmaterial kostnad för 3D-printfilament på cirka 120 SEK.

Enligt beräkningarna som Léo gjort på sitt inlägg på Instructables, räknar han med att totalpriset för alla delar på kameran, utom objektivet, hamnar på cirka 220 SEK.

Eftersom kamerans alla filer är släppta på öppen källkod laddade vi hem dem för att ta oss en ordentligt titt på det. Det är inspirerande att se hur Léo utformat plastdelarna så att kamerans funktioner kan utföras med så få delar som möjligt. I videon ovan kan man t.ex. se hur han löst slutarens mekanik.

Alla som byggt en lådkamera vet hur viktigt det är att undvika ljusinsläpp. Han har löst detta på ett smidigt sätt genom att täta alla glipor med en byggmassa vid namn Sugru. Den både fäster ihop och får en gummiliknande känsla när den härdat färdigt.

Resultatet av Léos verk kan du se i fotografierna ovan som tagits med hans kamera.

Alla filer som ingår i hans projekt samt en mycket utförlig instruktion om hur man går tillväga för att bygga hans kamera finns att ladda hem gratis på länkarna nedan.


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *