fbpx
Dagens 3D-print – Fäste för GoPro-kamera

Dagens 3D-print – Fäste för GoPro-kamera

Man kan med säkerhet påstå att det aldrig någonsin har dokumenterats så mycket som man gör idag. I takt med att tekniken för digitalkameror förbättrats och gjorts mer tillgänglig, ökar antalet människor som kan skapa högupplöst film.

Trots att alla som går omkring med en mobiltelefon idag också bär på en filmkamera, har det dykt upp en särskild genre vid namn ”action cameras” av olika märken och typer. Gemensamt för dessa är att de är konstruerade för att tåla stryk och kunna dykas med eller klara vattenstänk utan att gå sönder.

Bland de olika märken som finns har GoPro blivit den mest populära, vilket man kan se genom att den flitigt används i filmning av sportevenemang, dokusåpor, m.m. En klassiker för dessa kameror är att de används för att filma bilfärder och begreppet ”dashcams” har blivit ett stort fenomen världen över.

Mängder av tillbehör

Trots att tillverkarna skapar många olika tillbehör för sina kameror finns det alltid ett eller annat användningsområde som de inte har tänkt på eller ser lönsamhet i.

Denna ”brist” på tillbehör har gett upphov till en helt ny marknad för specialanpassade fästen som skräddarsys, konstrueras och tillverkas av slutanvändaren.

I takt med att fler lär sig CAD-program och skaffar sig 3D-skrivare hemma ökar också möjligheterna att kunna tillverka egna fästen.

Bilden ovan visar den svenska 3D-printoperatören Daniel Norée som konstruerat och 3D-printat ett eget fäste som gör att man kan ha en GoPro-kamera på pannan.

Efter att Daniel 3D-modellerat fästet exporterade han CAD-filen i STL-format till programmet MakerWare som han använde för att styra sin MakerBot Replicator 3D-skrivare.

Materialet som användes är 1,75 mm plastfilament för 3D-skrivare. Typen av plast som Daniel använde är Digital Performance Materials ABS, vilket ger mycket starka och flexibla objekt, vilket man kan se i hans video ovan.

De tre plastdelarna i hans konstruktion har en sammanlagd volym på cirka 14 kubikcentimeter. Plastkostnaden för 3D-printfilament blir i så fall cirka 6 kronor, vilket gör att det blir mycket billigt att inte bara skapa en, men kanske rentav flera stycken som man kan ha i reserv eller, för den delen, ge bort eller sälja till andra GoPro-entusiaster. 

Mängden tillbehör som finns ute som gratis nedladdningsbara 3D-filer verkar enorm! En enkel sökning på ordet GoPro på de populära 3D-fildelningssajterna Thingiverse.com och GrabCAD.com ger närmare 400 CAD-filer som har med GoPro att göra! Så med andra ord är det stor sannolikhet att man kan hitta och ladda hem just det fäste som man vill ha för sin action-kamera, och sedan skapa det på en personlig 3D-skrivare.

Vi kan med lätthet konstatera att framtiden för hemmafilmaren är ljusare än någonsin men vi vill samtidigt höja ett varningens finger gällande ett växande problem! Det kallas för Vertical Video Syndrome!

Gänget på Glove and Boots förklarar det bättre än någon annan i videon ovan. 🙂


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *