fbpx
Dagens 3D-print – Laserkatten i olika lagertjocklekar

Dagens 3D-print – Laserkatten i olika lagertjocklekar

I dagens 3D-print visar vi upp ett enkelt experiment som vi gjorde med MakerBot Replicator 2 3D-skrivaren. Den är framtagen för att vara så användarvänlig som möjlig och det betyder bland annat i praktiken att medföljande styrprogramvara MakerWare är mycket enkel och har få synliga funktioner.

När man öppnar en STL-fil i mjukvaran kan man välja mellan tre standardupplösningar. Det betyder i praktiken tre följande lagertjocklekar:

  • Low – 0,3 mm / lager
  • Standard – 0,2 mm / lager
  • High – 0,1 mm / lager

Ett vanligt mänskligt hår brukar ligga på cirka 0,1 mm vilket är samma tjocklek som ett 80 grams A4 papper. 3D-modeller som printas i denna upplösning med Replicator 2 upplevs mycket släta i ytan – även på ställen där det sker svag kurvatur.

Det som vi tycker är särskilt roligt med Replicator 2 är att man utöver standardvärden i mjukvaran även kan experimentera med egna inställningar. Om man t.ex. ändrar värdet ”Layer Height” till ett godtyckligt värde från max 0,4 mm ner till 0,01 mm/lager, anpassas matningen av smält plast i motsvarande grad.

För vår test valde vi att använda 3D-modellen av en porslinskatt som MakerBot 3D-skannat med deras nya Digitizer. Modellen finns att ladda hem gratis från Thingiverse.com. Digitizer kan 3D-skanna objekt automatiskt upp till en storlek på 210 mm men för detta ändamål skalade vi ner katten till 50 mm i höjd mellan botten upp till öronspetsarna. 

Förutom de tre standardvärdena valde vi även 0,4 mm för att göra något tjockare lager samt 0,05 mm vilket är hälften av minsta normallagret. Eftersom det gick utmärkt att 3D-printa testade vi även att gå ner till så lite som två hundradels millimeter och det visade sig också gå bra! Ytan blev ännu slätare på bekostnad av längre 3D-printtid. 

Materialet som vi använde för att skapa dessa blåa katter är MakerBots True Blue PLA-plast.

Dupliceringsmaskinen är en realitet

Förutom att vi testade olika lagertjocklekar är detta också ett fungerande bevis på att det numera är mycket enkelt att duplicera föremål med hjälp av en 3D-skanner och en 3D-skrivare.

MakerBot Digitizer tar cirka 10 minuter på sig att 3D-skanna ett objekt. Denna process sker i stort sett helt automatiskt utan att man behöver göra någon efterbehandling av 3D-filen. De föremål som man ställer på snurrplattan blir med andra ord kopierade till 3D-filer i STL-format.

När man vill skapa en fysisk kopia av objektet kan man skicka filen till en Replicator 3D-skrivare som återskapar den. Detta kan naturligtvis ske på olika platser vilket innebär att 3D-faxen har sett dagens ljus! Ett unikt objekt som man t.ex. råkar hitta på ett museums arkiv kan 3D-skannas och digitalt via e-post skickas till en annan ort där man med en Replicator 3D-printer tar fram den för vidare studier.

Vår värld blir inte mindre men avstånden mellan besluten blir härmed väsentligt kortare!


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *