fbpx
Dagens 3D-print – Skiftnyckelmani

Dagens 3D-print – Skiftnyckelmani

För några dagar sedan skrev vi om Daniel Norées ”Skiftnyckel med rörliga delar gjort på en MakerBot 3D-skrivare”. Den har nu spridit sig som en löpeld inom 3D-printrörelsen över hela världen. 

På sajten Thingiverse.com har den setts över 17.000 gånger och laddats hem över 5.000 gånger. Utöver det har det börjat dyka upp varianter av den så som den i bilden ovanför som är uppskalad till den maximala storleken i XY-led som en Replicator 2 3D-skrivare har.

Daniels skiftnyckel är konstruerad så att den kan 3D-printas i ett stycke utan att man behöver sätta samman alla tre delar i efterhand. Det är t.o.m. konstruerat så att spåret som ena käften löper på är stäng i båda ändarna vilket gör det omöjligt att ta isär!

Trots att skiftnyckeln är gjord av plast och kan anses som en lekfull pryl snarare än ett fullt fungerande verktyg, är det bevis för ett fenomen som vi i några år känt blir mer och mer aktuell.

På samma sätt som vi under Internetåldern tar det för givet att man kan kopiera och skicka text, bild och video över hela världen momentant, kommer 3D-skrivare för folket att låta oss skicka fysiska ting till varandra. I kombination med en 3D-skanner såsom XTION eller MakerBot Digitizer kommer vi att ha förverkligat det som många länge bara drömt om, nämligen Star Treks Replicator, alias 3D-fax! 🙂 


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *