fbpx
Dagens 3D-print – Leksakshäst till Moa

Dagens 3D-print – Leksakshäst till Moa

Om man ställer frågan ”varför skall man ha en 3D-skrivare hemma?” ser vi två typer av svar. De som redan har tillgång till en billig 3D-skrivare vet att det är en multimaskin som kan ha flera användningsområden. De som inte har praktisk erfarenhet av 3D-printing är oftast mer ifrågasättande om en sådan maskin passar i våra hem.

Det är naturligtvis en öppen fråga som är fri att tolkas av alla. Vi vill dock jämställa den med den retoriska frågan ”varför skall man ha spis hemma?”. Vissa personer lagar inte mat, andra använder spisen bara för att värma färdiga rätter. En tredje grupp ser spisen som det centrala verktyget i en invecklad och kreativ produktionsprocess i hemmet som tar tid att bemästra och där inlärningsprocessen är den roliga delen.

Hemmagjort eller massproducerat?

Ägg från frigående höns är nog så långt ifrån 3D-printing man kan komma men vi ser en viss koppling. En kartong med ett dussin ägg från ICA är så vanligt så det nästan känns tråkigt om man jämför med ägg från hönor i en egen trädgård. Utöver att de faktiskt smakar bättre finns en speciell relation till de ägg som man själv producerat i hemmet. Det känns bättre, närmare, miljövänligare, godare och unikt. Att ge bort dussinet hemmagjorda ägg skapar leenden och uppskattning hos den som tar emot gåvan. 

Med en personlig 3D-skrivare kan den som råkar ha en 3D-fil eller modellerar en i ett 3D-program skapa unika föremål som man inte kan köpa i affären. 3D-printern kan skapa en unik version av föremålet eller producera den i flera exemplar utan att det tar mer tid från 3D-filens skapare. På det sättet kan man genom att vara en digital 3D-smed låga 3D-skrivaren hemma förverkliga en modern form av hantverk, eller så kan den motsvara en liten hemmafabrik för begränsad massproduktion.

En gåva till Moa

Idag fick vi besök på CT-kontoret av en tjej som heter Moa, som vi känt sedan hon var en liten flicka med ett stort hästintresse. I vår iver att visa henne den nya 3D-printtekniken ville vi demonstrera hur en Replicator 2 fungerar och i brist på idéer på vad som den skall skapa blev det oss genast uppenbart att den skulle skapa en häst! 🙂

En kort sökning på sajten Thingiverse.com gav oss tillgång till en 3D-fil av en häst som skapats av 3D-artisten terryr. Vi laddade hem den och anpassade den snabbt för bättre resultat i moderna 3D-skrivare. Då vi lånade och modifierade en fil som en annan person hade skapat laddade vi upp vår egen version av den så att andra kan ta del av den. 

Delad häst är bättre än en hel häst

Då en häst som står upp har massor av överhängsytor som svävar i luften valde skaparen av filen att dela den i två halvor. Detta är ett smart drag då båda halvor om de läggs ner platt kan 3D-printas utan stödmaterial. Dessa kan man sedan limma ihop till en komplett hästmodell.

Ovan kan man se hur det ser ut när båda halvor 3D-printas på en Replicator 2 3D-skrivare i gul PLA-plastfilament.

3D-utskriften gjordes med 0,2 mm per lager vilket tog 47 minuter att slutföra. Halvorna (och svansspetsen) togs bort med en rak palettkniv, slipades plana och limmades sedan med en droppe snabblim.

Den färdiga hästen vägde till slut 7,4 gram vilket i plastmaterial innebär en kostnad på cirka 3 kronor! Det är med andra ord billigare att 3D-printa hästar hemma än att köpa dem i affären.

Det skall dock påpekas att de man köper oftast är vackert målade vilket oftast sker i fabriker i Asien där man masstillverkar leksaker. En monokrom leksakshäst i miljövänlig PLA-plast man gör hemma kan dock ses som ett blankt ark som barnen kan måla själva vilket gör hästleksaken ännu mer unik!

Leksaksfabrik

Precis som en spis hemma kan användas sparsamt eller för att laga mat till ett helt kompani, ser vi 3D-skrivaren hemma som en spännande ny maskin som i detta fall visade sig vara en utmärkt leksaksfabrik.

I detta fall valde vi att 3D-printa en färdig fil men för de som väljer att skapa egna unika modeller ger detta i vår mening oanade möjligheter för framtida produktutveckling hemma!


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *