fbpx
Dagens 3D-print – Kopia från 3D-skannad lerskulptur

Dagens 3D-print – Kopia från 3D-skannad lerskulptur

Bre Pettis på MakerBot gjorde ett litet projekt där han visar hur det går till att kopiera ett fysiskt objekt med hjälp av en 3D-skanner och en 3D-skrivare. Han använde sig av deras nya Digitizer och en Replicator 2.

I hans exempel köpte han lera från Amazon och valde en typ som håller sig mjuk hela tiden tills den blir bränd. Det gör det lättare för nybörjare att modellera. Likaså är denna typ av lera passade då den är ljus och matt vilket lämpar sig utmärkt för 3D-skanning med Digitizer.

Det skall påpekas att denna 3D-skanner kan fånga föremål i andra material, så som trä, plast, metall, keramik, osv. Det viktigaste är att ytan är någorlunda matt och ljus. Om man t.ex. vill 3D-skanna ett vattenglas så måste man först göra ytan matt genom att blästra den, måla den eller spreja den vit. Man kan även använda sig av metoder som inte lämnar några permanenta spår på objekten eller skadar dem. Det går att pudra dem med talk eller potatismjöl eller spreja dem med ett särskilt pulver som är framtaget för laserskanning och som avdunstar helt själv efter några timmar. 

Mjukvaran som Digitizer 3D-skanner ser till att modellen automatiskt lagas helt och alla eventuella hål från delar där skannern inte kan komma åt fylls igen. 3D-filen blir därmed helt tät och lämpar sig för 3D-printing direkt.

Filerna sparas ut som STL-format och kan därmed användas i de allra flesta 3D-program för vidare arbete. Ett smidigt och minst sagt roligt sådant program heter MeshMixer och kan laddas hem gratis från Autodesk.

Vid 3D-skanning i snäva vinklar kan ett optiskt fenomen bildas som gör att ytan blir lite vågig. Detta kan man i meshediteringsprogram så som MeshMixer, netfabb, CINEMA 4D, 3ds Max, ZBrush, mfl. lätt ta bort.

Efter att 3D-modellen skapats med MakerBot Replicator 2 3D-skrivaren tar man enkelt bort de stödmaterial som skapades. Dessa kan oftast rivas bort med fingrarna och ytan skrapas slät med en liten kniv.

Bilderna ovan visar originalet och kopian bredvid varandra. Resultatet från 3D-skrivaren består av miljövänlig PLA-plast och låter sig slipas och lackas lätt med de flesta färger man hittar i handeln.

Den som vill ladda hem Bre Pettis lerskulptur som en 3D-skannad fil kan göra det gratis från denna länk på Thingiverse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.