fbpx
Dagens 3D-skanning – En sten

Dagens 3D-skanning – En sten

Som dagens 3D-skanning digitaliserade vi något så simpelt och vanligt som en sten. För det använde vi MakerBots nya 3D-skanner Digitizer för skrivbordet. Den påminner om en skivspelare på grund av att den har ett snurrande platta.

Föremålen som läggs på plattan 3D-skannas med hjälp av programmet MakerWare for Digitizer. Den snurrar på objektet och lyser samtidigt med en röd laserlinje på den. Föremålet omvandlas sedan till en STL-fil som man sedan kan öppna i ett 3D-program för CAD-arbete, visualisering, osv.

MakerWare for Digitizer är kostnadsfritt och går att köra på Mac och Windows operativsystem. Den är skapad för att göra 3D-skanning så simpelt som möjligt. I praktiken behöver man bara klicka på två ställen. 

Först väljer man om det är ett vitt, medelljust eller mörkt objekt. Därefter klickar man på knappen ”Scan” föra att starta 3D-skanningen.

Det hela sker helt automatiserat och tar mellan 10 och 12 minuter. Mjukvaran skapar alltid en tät modell utan hål då den fyller igen eventuella ställen som Digitizer inte kan ”se”.

På de ställen där laserstrålen inte når bildas det ofta med alla 3D-skannertyper ett hål eller en ö i trådmodellen. Denna täpps automatisk till i styrprogrammet för Digitizer.

Sådana ytor blir plana vilket i detta fall med stenen inte ser naturligt ut, men det går att fixa i ett gratisprogram vid namn MeshMixer.

Det bör påpekas att man även kan 3D-skanna föremål från olika håll och sedan i MeshMixer sätta samman dem till en hel mesh. Därmed kan hela ytan på stenen täckas med 3D-skanning.

Den som vill ladda hem 3D-modellen för stenen kan göra det på denna länk. Fler 3D-skanningar gjorda med MakerBot Digitizer kan ses och laddas hem från denna länk.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.