fbpx
Dagens 3D-skanning och 3D-print – En älg!

Dagens 3D-skanning och 3D-print – En älg!

Idag kombinerar vi en 3D-skanning och 3D-printing av ett föremål med målet att testa att kopiera ett föremål. Det sker genom att vi först 3D-skannade en handgjord täljd skulptur av en älgko för att sedan återskapa den som kopia i plast genom 3D-printing.

Vi inledde processen genom att spreja den blåa älgen med en ett medel som heter Cyclododecan Spray. Det lämnar en tunn hinna av vitt pulver på ytan. Detta gör att även mörka, genomskinliga och blänkande ytor kan 3D-skannas. 

Förutom att göra reflektionen av den röda laserstrålen tydlig, har denna denna sprej den fördelaktiga egenskapen av avdunsta. Det övergår nämligen direkt från fast till gasform. Det objekt som täckts vitt kan man därför smidigt lämna orörd efter 3D-skanningen och då försvinner den vita ytan automatiskt. Detta lämpar sig t.ex. bra när man skall 3D-skanna känsliga arkeologiska föremål i museer. 

I senaste version av MakerWare for Digitizer finns den nya funktionen MultiScan. Det gör att man kan 3D-skanna föremålet från flera olika håll i olika pass. Varje pass kan därför täcka olika delar av objektet som automatiskt passas in och sammanfogas av mjukvaran. Resultatet blir en helt tät meshyta.

3D-skanning med i stort sett alla typer att 3D-skannrar lämnar ifrån sig ytor som kan ha små ”skavanker” så som avrundade kanter, brus, osv. Vi tog därför in vår älgko in i Autodesk MeshMixer som är ett utmärkt gratisprogram i vilket man kan hantera meshdata från 3D-skanning. 

Vi jämnade till och putsade på 3D-ytan och reducerade antalet polygoner.

Från MeshMixer exporterade vid modellen som STL format vilket öppnades upp i MakerBot MakerWare. Detta program används för att skicka utskriften till Replicator 3D-skrivaren. Det räknar också automatiskt ut de delar av objektet som har övergäng och behöver stödjas. Under dessa ytor skapas strukturmönster som man sedan enkelt kan ta bort för hand.

I videon ovan kan man sen en sammanställning av 3D-printingen då den 3D-skannade älgjon blir till i miljövänlig gul PLA-plast.

Resultatet blev mycket bra och med detta projekt blev det mycket påtagligt att man nu enkelt kan digitalisera och föreviga föremål och även göra kopior på dem. Med andra ord har 3D-skrivaren MakerBot Replicator 2 ett mycket passande namn! 🙂

Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *