fbpx
Dagens 3D-print – Så viktig är kylfläkten för PLA-plast

Dagens 3D-print – Så viktig är kylfläkten för PLA-plast

I dagens 3D-print vill vi upplysa alla om något som förvånansvärt få känner till inom 3D-printing. Det gäller en funktion i 3D-skrivare som ger stark inverkan på hur bra en 3D-utskrift blir som man gör med PLA-plast.

Denna plast är känd för att vara miljövänligare än andra plaster då den framställs av växter istället för att utvinnas från olja. PLA är också omtyckt av 3D-printfolk för att den är snäll att 3D-printa.

Det vi menar med det är att den inte krymper lika mycket som t.ex. ABS-plast när den stelnar. Modellerna blir därmed mer formkorrekta om man 3D-printar dem i PLA-plast. Med det sagt ska man inte glömma att ha rätt inställningar i 3D-skrivaren även med PLA.

Detta brukar inte vara något problem eftersom de flesta program för 3D-skrivare har färdiga profiler för olika typer av plast. Utöver det är det lätt att ändra värden och finslipa inställningarna för bästa resultat.

Med detta blogginlägg vill vi upplysa alla om en mycket viktig faktor, nämligen att PLA (i motsats till ABS) ger bästa utskrifter när det kyls ner med en fläkt under 3D-utskriftens gång.

För att belysa detta på bästa sätt gjorde vi två 3D-utskrifter av samma föremål. Vi valde MorenaPs mycket populära modell av en trädgroda som man kan ladda hem från Thingiverse.

Ironiskt nog passar denna modell perfekt i detta sammanhang då bilden längst upp påminner om dissekerade grodor liggandes på rygg man minns från biologilektionen i skolan.

Vi använde 3D-skrivaren MakerBot Replicator 2. Båda utskrifterna är skapade från en och samma fil och samma inställningar, med ett viktigt undantag: den vänstra grodan printades utan att Replicator 2s kylfläkt var aktiverad, vilket man kan välja i programmets inställningar samt hur mycket den ska blåsa. 

PLA-plasten stelnar omedelbart när den kyls ner efter att den kommit ut från munstycket. Om den inte kyls ner snabbt nog kommer den att förbli varm och mjuk och eventuellt kunna slå sig, vilket leder till att varje kontur på lagren kan flytta på sig under utskrift.

Detta syns tydligt i bilden på grodan till vänster. Man ser att lagren har veckat sig och till slut, när tillräckligt mycket överhäng kunde stödjas, byggde 3D-skrivaren vidare på modellen.

I bilden till höger ser man en groda som är helt perfekt byggt eftersom fläkten var påslagen och varje lager stelnade omedelbart.

I bilden ovan kan man se hur fläkten ser ut på en MakerBot Replicator 2 3D-skrivare. Det är en radialfläkt som leder den kalla rumsluften från sidan ner genom ett vinklat rör som blåser ut den direkt mot 3D-utskriften där plasten kommer ut från munstycket.

Sammanfattningsvis: tänk på att använda fläkten för kylning när du använder PLA-plast. För du vill ju inte göra en groda…

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *