fbpx
Dagens 3D-print – Handtag till ASUS XTION 3D-skanner

Dagens 3D-print – Handtag till ASUS XTION 3D-skanner

Som första dagens 3D-printartikel för 2014 vill vi visa vårt handtag för den portabla 3D-skannern XTION från ASUS. Vi formgav det för att förenkla att hålla enheten när man 3D-skannar ett föremål.

De fullständiga filerna för detta 3D-skannerhandtag och linslock kan laddas hem gratis från Thingiverse och Instructables.

Handtaget och passande linsskydd för XTION 3D-modellerades i CAD-programmet Rhinoceros för Mac. Dess modelleringsfunktioner, som bygger på NURBS-ytor, gör det extra lämpligt för att skapa organiska former.

Vi ritade ett lock för linsen med vilken man kan skydda optiken på 3D-skannerns framsida. Det har fyra flexibla klämmor som håller om XTIONs form. När man 3D-skannar kan man smidigt vända på skyddet och snäppa fast det på baksidan så att det inte tappas bort.

I botten skapade vi en matris av hål med vilka man enkelt kan skruva fast 3D-skannern på ett bord, en vägg eller t.ex. ett kamerastativ. Borrmall för hålen finns att ladda hem från denna länk.

Baksidan av handtaget är skapad så att hela kabeln kan gömmas inuti konstruktionen. Det finns även plats för den stora ferritkärnan.

Då handtaget har en stor platt yta i botten kan den ställas så att 3D-skannern balanserar upprätt.

Vi rekommenderar att skaffa en USB-förlängningssladd för 3D-skanning med XTION. Det gör det lättare att t.ex. gå runt en person när man digitaliserar en människokropp.

Den platta bottendelen samt linsskyddets hakar gör det enkelt att rulla upp sladden när man ställer undan 3D-skannern.

Kabeln hålls fast smidigt med hjälp av två korta bitar vanligt 1,75 mm 3D-printfilament. Inga skruvar eller lim behövs och det gör det också enkelt att montera loss XTION.

STL-filen från Rhinoceros importerades i MakerWare där den 3D-printades med standardinställningar. Vi valde gul PLA 3D-printfilament från MakerBot för att skapa modellen. Handtaget kan göras av antingen ABS- eller PLA-plast.

För att illustrera hur enkelt det är att 3D-skanna med ASUS XTION valde vi att göra en kort video som visar hela processen från 3D-skanning till efterarbete i MeshMixer och slutligen 3D-printing på en MakerBot Replicator 2 3D-skrivare.

För den som redan har en XTION 3D-skanner eller vill köpa en, rekommenderar vi nedanstående kompatibla mjukvaror för 3D-skanning.

ASUS XTION 3D scanner grip and lens cover from CreativeTools on Sketchfab.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.