fbpx

3D-printa snabbare med vår printprofil för Flashforge Adventurer 3 och 4

Ibland kan man tycka att 3D-printing tar alldeles för lång tid. Därför har vi på Creative Tools satt ihop en ny printprofil till 3D-skrivarmodellerna Adventurer 3 och Adventurer 4 från Flashforge.

Vår printprofil sänker printtiden med ca. 50% jämfört med standardprofilen i Flashprint. I blogginlägget går vi igenom lite av de tekniska aspekterna, samt jämför printresultatet med standardprofilen och Flashforges egen variant av ”Fast Profile”. Det finns såklart både för- och nackdelar med att 3D-printa snabbare. Det går vi också igenom. Längst ner i blogginlägget kan du ladda ner vår printprofil om du vill testa den.

Jämförelse av printprofilerna

ProfileFlashforge Standard ProfileFlashforge Fast ProfileCreative Tools Fast Profile
Hotend Temp210 Grader210 Grader220 Grader
Layer Height0,18mm0,3mm0,16mm
Print Speed60mm/s80mm/s85mm/s
Travel Speed80mm/s100mm/s150mm/s
Shells223
Infill Density15%10%5%
Infill TypeHexagonHexagonLine
Path Width0,4mm0,4mm0,55mm
Print Time5 t 28 m3 t 57 m2 t 41 m

Nackdelar

  • Skrivaren låter mer vid höga hastigheter
  • Mycket små modeller kan förlora detaljer
  • Branta överhäng printas inte lika bra

Resultat: Flashforge Standard Profile

Som ni kan se så printar standardprofilen väldigt bra, men tar ganska lång tid.

Resultat: Flashforge Fast Profile

Flashforge ”Fast Profile ger också bra printresultat, men man börjar att se tendens till grövre topplager. Lagerhöjden på 0,3mm visar också tydligt en trappstegs-effekt.

Resultat: Creative Tools Fast Profile

Vår egen snabba profil kör med 0,16mm lagerhöjd men snabbare hastighet på 3D-skrivaren. På så sätt kan det byggas flera lager på samma tid som med Flashforges snabba profil. Det gör också att trappstegs-effekten blir mindre synlig. Dock ser man på topplagret att det blir aningen mer material där 3D-skrivaren bromsar ner och vänder.

Som vi ser kan vi kapa tiden för att printa dessa med nästan 3 timmar för två stycken, med enbart en liten försämring i kvaliteten på printresultatet. Vi ser att toppytorna inte är lika fina, som standardprofilen, men resten är väldigt likt.

Denna profil passar mycket bra till modeller som är simpla i geometrin, utan för mycket överhäng, men som man önskar ha tunnare lagerlinjer på. Den kan även vara mycket bra till snabba prototyper där grövre lager inte passar, så att måtten stämmer bättre.

Ladda hem Creative Tools Fast Profile

Vill du testa denna profil? Varsågod, du kan ladda ned Creative Tools Fast Print Profile for Flashforge Adventurer 3 och 4 här.

Det är på eget ansvar att testa och laborera med denna profil, och alla 3D-skrivare är inte lika. Det kan alltså vara så att du inte får samma resultat som vad vi har upplevt här. Olika typer av filament spelar såklart också stor roll. Denna profil är tänkt som ett bra utgångsläge för att forsöka hitta en snabbare profil som sedan kanske ska finjusteras till just din maskin och dina behov.

Varför printade vi just denna modell?

Vi sponsrade Halmstadpolisens Idrotts- och skytteförening med troféer till deras årliga golftävling. Då använde vi denna modell och genomförde printtester med olika profiler och hastigheter i samband med det. Modellen kan hittas på denna länk: https://www.thingiverse.com/thing:128996

1 reaktion på ”3D-printa snabbare med vår printprofil för Flashforge Adventurer 3 och 4”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *