fbpx
Dagens 3D-print – EU-pall i träfilament

Dagens 3D-print – EU-pall i träfilament

Som dagens 3D-print tänkte vi förena två ändamål. Dels vill vi testa och visa vad man kan göra med Orbi-Techs träfilament för 3D-skrivare, och även ge lastpallen lite plats i media. Den är trots allt en trogen packåsna som vi sällan tänker på.

Vi började med att skapa en 3D-modell av Europa-pallen i CAD-programmet Rhino 3D för Mac OS X. Måtten är ju som känt helt standard. Vi använde oss av denna länk på Wikipedia för att rita den enligt konstens alla regler.

Förutom att pallen finns som färdigmonterad konstruktion i 3D, har vi även ”monterat isär” alla brädor och lagt dem sida vid sida plant på XY-planet. Det är dessa som vi valde att 3D-printa.

Om man önskar kan man även 3D-printa pallen i monterat läge, fast då får man slå på stödmaterial i 3D-printprogrammet.

STL-filen för alla brädor laddade vi in i MakerBot MakerWare. Där skalade vi ner den till en tiondel av dess originalstorlek.

För utskrift på en MakerBot Replicator 2X 3D-skrivare valde vi följande inställningar.

  • Infill: 20%
  • Number of shells: 2
  • Layer height: 0,20 mm
  • Build plate: 60 °C

3D-utskriften tog två timmar och 13 minuter. 

När man 3D-printar i experimentella material så som LayWood kan det hända att man måste justera vissa värden för att få bästa resultat. I detta fall visade sig att träfibrerna i plasttråden ger den en viss flexibilitet och därmed så rinner det ut lite smält plast varje gång spetsen slutar extrudera för att ta sig mellan olika ställen i 3D-utskriften.

Detta brukar kallas för ”Oozing” och kan lätt åtgärdas genom att man i 3D-printprogrammet ökar mängden ”Retraction”. 

Vi brydde oss dock inte om det alls, för man är ju lite lat 😉 Det enda som hände är att det uppstod tunna trådar mellan brädorna som man lätt kunde skära bort.

När allt var klart limmade vi ihop brädorna med vanligt trälim. För att hålla det hela på plats medan det torkar använde vi en rulle 3D-printfilament på 1 kg som genom två tvättsvampar överförde trycket jämnt på brädorna. 

För att hålla allt rakt valde vi att lägga brädorna i hörnet på insidan av en trälåda.

Resultatet blev förvånansvärt trälikt och verklighetstroget i skala. Den finns nu på kontoret på skrivbordet och fyller olika roller så som mobilhållare, mm. Det visar sig även att den fungerar utmärkt som underlägg för kaffekoppen! 😉

Hela modellen i olika storlekar och format kan laddas hem från denna länk på Thingiverse. Se även fler bilder och instruktioner på denna länk på Instructables.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *