fbpx
Trofasta 3D-skrivare

Trofasta 3D-skrivare

Minns du januari 2012? Det är inte så länge sen, tänker du kanske.

På bara två år har MakerBots Replicator Dual blivit lite av en ”antik” maskin i mångas ögon. En trälåda med några tekniska grunkor, kanske många tänker. 

Replicator Dual var den första riktigt populära 3D-skrivaren som gick att packa upp ur lådan och få en 3D-utskrift ur inom en timme. Tidigare var det mycket mek och knåp. Delar som skulle skruvas ihop, avstånd som skulle mätas upp och justeringar av axlar. Replicatorn blev en tydlig markör inom industrin för vad som komma skulle.

Men det är viktigt att komma ihåg att även de lite äldre maskinerna fungerar utmärkt med lite kärlek. 3D-skrivare må vara extremt high-tech och sci-fi för många. Men för oss som leker med dem dygnet runt är de lika sci-fi som en borrmaskin. Det är inget negativt menat, snarare tvärtom. 

För oss som har tillgång till dessa verktyg dagligen blir framtiden plötsligt mycket ljusare. Man tänker ständigt i nya banor och letar tekniska lösningar på saker som kanske inte är ett problem för andra. För en 3D-skrivare i hemmet, kontoret, klassrummet eller i kvarteret är åter igen bara ett verktyg. För vissa ett verktyg som spar tid, för andra ett sätt att tjäna pengar. För några är det en leksaksmaskin och för andra är det framtiden. 

För mig är 3D-skrivaren vad hjulet en gång var. Ett helt nytt sätt att lösa dagens och framtidens problem. För mig och min egen Replicator är det hammaren, skruvmejseln och skjutmåttet på en gång. För mig är skrivaren mitt sätt att faktiskt förverkliga mina idéer. Allt från kamerariggar till flygande helikoptrar till fästen och leksaker. 

Även min antika maskin som gått sedan 2012 levererar idag resultat som motsvarar den fjärde generationens Replicator. Visst har det skett några modifikationer. PLA-kyling, 0.2 mm Nozzles, glasplatta osv. Men i grunden är det samma mekanik som jobbar. Tre axlar och en extruder eller två. Resultatet är 3D-utskrifter av allt mellan himmel och jord…

– Anton Månsson, Creative Tools AB

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.