fbpx
Publicera dina CAD-filer på Internet så alla kan se dem enkelt

Publicera dina CAD-filer på Internet så alla kan se dem enkelt

När man skapar en konstruktion i CAD blir filen oftast ”låst” till det programmet man skapar det med. Det innebär t.ex. att man inte kan skicka den till en annan person för visning, för då måste mottagaren ha samma programvara och version.

Ett alternativ är att man sparar ut dem som ett tredjepartsformat så som STL eller STEP. Problemet kvarstår dock då de flesta som inte arbetar med 3D i någon form inte kan öppna sådana filformat. Även om det finns många bra kostnadsfria visningsprogram innebär det ändå att mottagaren måste göra något aktivt först – som att installera ett program innan man kan öppna en fil. Det skapar frustration.

På sajten GrabCAD har man löst detta problem på ett ypperligt sätt. Där kan man skapa sig en profil och efter att man loggat in går det att ladda upp 3D-filer från CAD. Systemet kan ta emot de flesta filformat, som t.ex. det populära STEP-formatet som behåller mycket av den parametriska informationen i objektet.

När en fil publicerats kan man dela med sig av den till vem som helst som har en webbläsare. I 3D-vyn kan man rotera, panorera och zooma in för att betrakta modellen från alla håll. Om man vill ladda hem modellen till sin dator är det bara tt trycka på Download-knappen.

I exemplet ovan kan man se CAD-modellen av en tryckkänslig LCD-skärm (HwLevel PI32) till den populära Raspberry Pi-datorn. Filen är ritat i CAD-programmet Rhino 3D för Mac OS X.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.