Tesla lägger ner patenthot

Tesla lägger ner patenthot

Produktutveckling sker idag med rasande fart. Inte minst på grund av att 3D-skrivare och bättre CAD-program i datorer gör det enklare att iterera konstruktioner snabbare.

Då 3D-skrivare och mjukvara rasat i pris blir fler och fler personer och företag bättre produktutvecklare. Enskilda uppfinnare och mekare kan med mycket mindre ansträngning och ekonomiskt åtagande bli producenter och därmed sälja sina uppfinningar.

Inom branschen har det på sistone patentfrågor blivit en het diskussionsfråga. Många storföretag använder idag patent på ett annat sätt än man brukade göra när patentsystemet skapades. Det argumenteras att ägandet av många patent används av internationella storföretag mer som en ammunition i ett ställningskrig för att offensivt dominera på marknader, än som ett verktyg som skyddar intellektuellt kapital.

Verkligheten är att patentfrågor är en djungel som tyvärr bara de som har mycket pengar kan få nytta av. Det gör att små aktörer många gånger inte har en chans att dra nytta av det, eller skydda sig.

Nyligen annonserade elbiltillverkaren Tesla att de inte kommer att använda sina patent för att hota eller arbeta emot någon som använder deras teknologi för ett gott syfte. Citat: ”Tesla will not initiate patent lawsuits against anyone who, in good faith, wants to use our technology”.

Många har kommenterat detta som ett positivt steg i rätt riktning och en förhandsvisning av en ny framtid där produktutveckling och produktion inte ser ut som det gjort de senaste hundra åren.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *