”Vad skall man ha en personlig 3D-skrivare till egentligen?” är en fråga som man hör ofta gällande de alltmer populära 3D-printrar för hobby- eller semiprofessionellt bruk.
Det är i allra högsta grad en berättigad frågeställning och i likhet med många andra maskiner så passar de en särskild användargrupp.
Det som utmärker en personlig 3D-skrivare är att maskinens införskaffningspris men framför allt även driften är mycket billig. Det gör att kostnad för att ta fram en prototyp inte blir något som påverkar beslutet att trycka på 3D-printknappen. Detta i kombination med prisvärda eller gratis 3D-modelleringsprogram har visat sig kunna accelerera produktutveckling.
En arena där detta visat sig fungera är 3D-printportalen Thingiverse.com. Där kan vem som helst bli medlem och ladda upp 3D-filer så att andra kan ladda hem dem för att 3D-printa eller vidareutveckla.
Att man kan bygga vidare på andras 3D-filer och design har visat sig bli något som man skulle kunna kalla för stafettproduktutveckling. Det som en person inte råkar se eller ta hänsyn till i formgivningen, kan snabbt plockas upp av en annan för att göra produkten bättre. I denna formel fungerar personliga 3D-skrivare som utmärkta katalysatorer som driver produktutvecklingen framåt.
Ett klockrent exempel på detta är den svenska Thingiverse-användaren Rorberts (sneakypoo) Earbud holder som snabbt kompletterats med en nyckelringhållare av NumberSix.