fbpx
Featured Video Play Icon

Mät verkliga avstånd direkt i digitalfotografier

När man 3D-modellerar ett föremål från verkliga referenser brukar man ofta ta till linjalen och skjutmåttet för att kunna ta referensmått från objektet. Så länge man har tillgång till det är det inga problem. Men vad händer om man bara har tillfällig tillgång?

Ett sätt är att använda en 3D-skanner med vilken man kan göra en skala 1:1 kopia av objektet. Denna fil kan man sedan importera som STL i CAD-programmet.

Ett annat alternativ är att man tar ett eller flera fotografier på föremålet från olika vinklar. Är man smart ser man till att även en linjal syns i bild när man tar fotografiet. Då kan man mäta linjalens ”pixellängd” och därmed proportionerligt räkna ut olika mått på objektet.

Den som vill göra hela denna process mycket enklare kan ladda hem gratisprogrammet Tracker Video Analysis and Modeling Tool. Den baseras på Open Source Physics (OSP) Java framework och fungerar utmärkt som virtuellt skjutmått för när man skall mäta avstånd i fotografier.

I videon ovan kan du se en djupare förklaring i hur Tracker fungerar då det används av e-NABLE volunteer community när de skapar proteser med hjälp av 3D-skrivare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *