fbpx
Om den stora (röriga) 3D-printguldjakten

Om den stora (röriga) 3D-printguldjakten

Sedan några år har det funnits 3D-skrivare på marknaden som inte bara stora företag har råd med och som nu hittar hem till teknikentusiaster, skolor, mekare, mfl.

Förenklat uttryckt är detta en konsekvens av att ett patent gick ur tiden för några år sedan. Det gav upphov ett Open Source-projektet RepRap i England som skapade en öppen definition av hur en 3D-skrivare av typen FFF fungerar.

Denna teknik anammades av en rad olika uppstartsföretag där vi idag med facit i hand vet att MakerBot är den som kommit längst i att skapa lättanvända 3D-skrivare – inte minst kunna tillverka dem i en takt som tillfredställer efterfrågan.

Utvecklingen går framåt och tack vare att tekniken är förhållandevis enkel och billig är det många som försöker starta företag som lanserar nya 3D-skrivare. En enkel sökning på finansieringssajter så som Kickstarter och Indiegogo visar att det finns otaligt många aktörer nu.

Man skulle kunna säga att de flesta ser MakerBots framgång och vill därför ha en del av kakan. I svallvågen av denna guldrush är det dock ekvationen mycket mer komplicerad än man skulle kunna tro. 

I korthet kan man säga att problemet ligger i att de som startar och får finansiering av en 3D-skrivare med stor naivitet inte förstår utmaningarna i att starta ett nytt företag, klara av produktion, kundsupport, leveranser, osv. I slutändan är det de som beställer 3D-skrivare som får bokstavligt talat betala men inte få sin produkt levererad eller få bristfälligt stöd. Det finns även fall där det finns indikationer för ren lurendrejeri.

Några välkända exempel på projekt av detta slag är Eventorbot där skaparen har gått under jorden, botObjects som lovade en flerfärg-3D-skrivare som inte syns till än, Makible där skaparen har offentligt bett om ursäkt samt Buccanneer som lovar en ultrabillig 3D-skrivare som efter lång tid fått sämre specifikationer.

Daniel Brown från 3D Prototypes and Model har skrivit en mycket läsvärd artikel som ingående beskriver de typiska felen som begås av så många som ger sig in i tillverkning av 3D-skrivare.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *