fbpx
Dagens 3D-print – Reservdel för ventilationslucka

Dagens 3D-print – Reservdel för ventilationslucka

Idag vill vi visa ett exempel på hur 3D-skrivare kan vara reparatörens bästa verktyg! Urban Sandberg som är en erfaren servicetekniker från Halmstad råkade nyligen ut för ett vanligt problem. Man konstaterar att något i ett hushåll är trasigt och inser att det är en gammal och udda konstruktion. Därmed är chansen mycket liten att man kan få tag i reservdelar snabbt.

Därför beslöt sig Urban att ta fram datorn där han har gratis-CAD-programmet FreeCAD och snabbt rita upp reservdelen som han saknade. Han passade naturligtvis på att ändra mått på den då originalen var något för korta.

CAD-filen exporterades sedan ut som STL-format och togs in i netfabb för att kontrollera att den var OK.

Filen öppnades sedan i programmet Simplify3D där Urban valde ett förinställt värde för 3D-skrivaren Printrbot. Därefter var det bara att trycka på print-knappen för att starta utskriften.

3d-utskriften gjordes i vanlig ABS-plast och tog cirka 18 minuter att printa, vilket passade perfekt för att ringa ett kort samtal och låta 3d-skrivaren printa under fikarasten.

Efter att ha gängat M3 i beslagens 3D-printade hål var de klara för montering. I bilden ovan kan man se dem i jämförelse med originalen.

3D-utskrifterna monterades in på plats och drogs åt med justerskruven som satt i originaldelarna.

Här kan man se slutresultatet med täckgaller på plats. Då dessa 3D-printade delar verkar vara enkla i sin konstruktion och skulle kunna ha tillverkats med annan metod, är detta ett bevis för att 3D-printing kan vara ett gångbart sätt att skapa reservdelar på plats. Det enda man måste ha med sig är en liten 3D-skrivare och en rulle filament.

De påtagliga fördelarna med 3D-skrivaren inom reparationsbranschen är att reservdelar (oavsett form och komplexitet) kan sparas som filer på en server. Reparatörerna kan därmed när som helst ladda hem och 3D-printa en eller flera inför eller under ett reparationsarbete.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *