fbpx
Dagens 3D-print – Morena Prottis grymma groda

Dagens 3D-print – Morena Prottis grymma groda

Idag vill vi ge Morena Protti plats i vår blogg för att hennes talang inom 3D-modellering och givmildhet har gett alla 3D-printentusiaster ett utmärkt objekt att testa 3D-skrivare med.

Morena är ursprungligen från Italien och arbetar nu på Guru Studio i Toronto, Kanada. Den 3 mars 2012 publicerade hon ett litet oansenligt 3D-objekt som STL-format på världens mest kända portal för 3D-printfiler, Thingiverse. 

Modellen i fråga heter treefrog_45_cut.stl och föreställer en trädgroda. Den har sedan dess blivit 3D-printat otaliga gånger av både nybörjare och proffs inom 3D-printing. Vi antar att Morena från början inte visste att den skulle bli så populär. 

Här på Creative Tools har vi 3D-printat den flitigt och grodan syns lite här och var på kontoret där den blivit en dekorativ söt liten 3D-printmaskot.

Vi tror att modellens popularitet beror främst på följande faktorer.

  • Liten modell som tar kort tid att 3D-printa
  • Föreställer ett gulligt djur med stor igenkänningsfaktor 
  • Dekorativt objekt som många vill ha som 3D-printprov
  • Har geometriska former som är utmanande för 3D-skrivare
  • Släppt på en öppen Creative Commons licens 

Former som avslöjar

Grodans form är på flera utmärkta sätt avslöjande för hur bra en 3D-skrivare är. Den har bland annat nedanstående utmärkande anatomi.

  • Liten anläggningsyta för första lagret – När utskriften börjar är det höger och vänster framben plus bakkroppen som bildas som tre separata öar. dessa har relativt sett en liten anläggningsyta. Därmed ställs krav på byggplattans yta och hur bra plasten fäster mot den.
  • Överhängsytor – Armarna och magen byggs upp på höjd i en sluttande lutning. Detta innebär att det är viktigt att plasten härdar på rätt sätt och att det kyls i en takt som gör att den inte deformeras. Hur slät grodans mage är ger en tydlig bedömning av hur bra en 3D-utskrift blev.

Bilden ovan visar grodan som vi 3D-printade i två versioner. I båda fallen utgick vi från exakt samma STL-fil och exakt samma printfil som kördes på en och samma 3D-skrivare.

Enda skillnaden var att den västra grodan 3D-printades utan kylfläkt för PLA filament och den högra hade fläkten påslagen och korrekt inställd.

Det visar hur viktigt det är att man har rätt kylning under 3D-utskrift. För olika 3D-skrivare och olika typer av plast bör man ha olika och korrekt anpassade värden för att få bästa resultat.

I bilden och videon ovan kan man se några tester som vi gjort där grodan 3D-printades i olika upplösningar per lager, ända ner till 50 mikrometer, vilket är 0,05 mm eller en tjugondels mm (ungefär hälften så tjockt som ett vanlig A4 papper).

Bilden ovan visar MorenaP-grodan 3D-printad i ECO – PLA – 1.75mm – Grön filament som vi tyckte passade perfekt i den nya 3D-skrivaren DeeGreen från Tjeckien. Grodan blev uppskalad till skrivarens maxyta på byggplattan vilket är 150 x 150 mm.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *