Featured Video Play Icon

Dagens 3D-print – Se hur ABS smälter i aceton

Operatörer av 3D-skrivare som använder filament i ABS-plast vet sannolikt att aceton fräter på materialet och gör det flytande i rumstemperatur då plasten löser upp sig.

Detta syns tydligt i denna video som visar hur en person stoppat Daniel Norées populära modell av en skiftnyckel som 3D-printats i ABS-plast.

Man kan på detta sätt ”ABS-sörja” som flyter olika trögt beroende på proportionen mellan andelar plast och aceton i vätskan.

Denna sörja kan man med fördel använda för att limma modeller som skapats med 3D-skrivare. Man penslar på det på båda ytor man vill limma ihop och fäster samman delarna med lite tejp eller gummiband. Efter några minuter eller kanske timmar – beroende på hur stor yta det handlar om – har man ett förband som har mycket hög hållfasthet. Om en 3D-fil är för stor 

Tekniken används också för att släta ytan på 3D-utskrifter eftersom denna blandning av aceton och plast agerar som en målad yta som om man lackat modellerna.

OBS – Vi måste poängtera att det är hälsofarligt att hantera aceton då det inte skall andas in eller komma i direktkontakt med huden. Följ därför säkerhetsföreskrifterna som anges på förpackningen och av kemikaliens tillverkare.


Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *