fbpx
Dagens 3D-print – Godisskål och låda med tjocka lager

Dagens 3D-print – Godisskål och låda med tjocka lager

Idag visar vi en skål som gör sig perfekt på soffbordet när man skall lägga fram godis, nötter, m.m. Likaså tog vi fram en enkel och smidig förvaringsask i samma tema.

Vi tog fram dessa modeller för att visa ett koncept och fördelar gällande 3D-utskrifter med extra tjocka lager. I de flesta fall är många intresserade av att kunna 3D-printa i så tunna lager som möjligt så att modellen får en slät och fin yta. 

Detta är något som de flesta av våra 3D-skrivare kan göra då vi framgångsrikt kunnat skapa modeller med lagertjocklekar ner till 0,02 mm (20 microns).

Med slätare ytor följer det tyvärr med långa printtider. På Creative Tools drar vi oss inte för att experimentera och provade med dessa två modeller att skapa 3D-printade objekt med extra tjocka lager.

För detta bytte vi printspets på vår Magicfirm ZYYX 3D-skrivare så att hålet där den smälta plasten kommer ur mätte 1,0 mm i diameter. I normala fall är det 0,4 mm. Det innebär att 3D-skrivaren kan spruta ut plast i ett högre flöde och framför allt i tjockare lager. Det går t.ex. inte att printa med tjockare lager än den spetsdiametern som man använder.

Det man behöver göra efter att spetsen är bytt är att tala om för 3D-printprogrammet att det finns en ny diameter på ”nozzle”. Vi 3D-printade STL-filerna i programmet Simplify3D där det är mycket enkelt att ställa in värdena genom ett grafiskt gränssnitt.

Vi skrev in 1,0 mm i ”Nozzle diameter” och som lagertjocklek valde vi 0,8 mm. Mjukvaran anpassar plastflödet automatiskt. Vi passade på att sänka hastigheten till cirka 15 mm/s så att det högre flödet av plast kan hinna kylas och härda ordentligt. På köpet blir ytan mer glansig vilket leder till bättre genomskinlighet.

När det gäller plast valde vi t-glase filament (PETT) från taulman 3D, vilket ger mycket starka utskrifter med hög hållfasthet – vilket påminner om en vanlig PET-flaska.

Den som ladda hem STL-filerna och skapa egna skålar och askar kan göra det från dessa länkar:

•  http://www.thingiverse.com/thing:687931Skål

•  http://www.thingiverse.com/thing:691127Låda


Candy Bowl
by CreativeTools
on Sketchfab

Stacking Box
by CreativeTools
on Sketchfab


Läs mer

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *