fbpx
Dagens 3D-print – Slottsmöllans obelisk

Dagens 3D-print – Slottsmöllans obelisk

Med mottot ”gräv där du står” brukar vi på Creative Tools nyttja Slottsmöllans Företagscentrum inte bara för våra kontorslokaler, utan även som experimentverkstad där vi testar 3D-tekniker.

Redan 2013 digitaliserade vi föremål med hjälp av fotogrammetri. Tekniken gör det möjligt att skapa 3D-filer utifrån vanliga bilder tagna med en digitalkamera. Mjukvaran som vi använde heter 123D Catch från Autodesk. Den installeras på en dator där man matar in fotografier från föremålet. 

Nu, ett par år senare, kan vem som helst som har en smartphone installera appen 123D Catch gratis och 3D-skanna sin omgivning. Tekniken går verkligen snabbt framåt!

(Bilden: Kajsa Rautenberg från Slottsmöllans Fastighets AB)

Här på Slottsmöllan i Halmstad kan ingen undgå att se den ståtliga obelisken som pryder huvudentrén. För oss var det därför en självklarhet att 2013 digitalisera den när vi testade fotogrammetri, som alternativ till att använda 3D-skanning. Den som vill ladda hem 3D-filen i STL-format kan göra det på denna länk.

När filen var skapad 3D-printade vi den på en av våra 3D-skrivare. Modellen som syns i bild blev cirka 15 cm hög och printades i röd ECO ABS-plast.

Då tekniken för 3D-skrivare går snabbt framåt utvecklas även maskinernas kapacitet. Vi valde därför att 3D-printa obelisken på nytt, fast denna gång med en stor 3D-skrivare med en byggvolym på hela 305 x 305 x 475 mm!

Modellen heter Replicator Z18 från den amerikanska tillverkaren MakerBot. Obelisken 3D-printades i ljusgrå PLA filament från ECO och utskriftstiden blev cirka ett dygn. 

Sådana 3D-skrivare lämpar sig därför utmärkt för att skapa arkitektoniska skalmodeller och t.ex. prototyper för dekorativa föremål, statyer, m.m.

I detta blogginlägg ser man Kajsa Rautenberg, som driver Slottsmöllans Fastighets AB. Hon håller den 3D-printade obelisken med originalet i bakgrunden.


Läs mer

•  Fler artiklar – Dagens 3D-print
•  Om 3D-printing
•  3D-skrivare
•  3D-printmaterial
•  3D-printforum

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *