fbpx
Vad är ett Makerspace eller Fablab?

Vad är ett Makerspace eller Fablab?

Det pratas mycket om makerrörelsen, Fablabs och Makerspaces i alla möjliga sammanhang. Detta till trots möter jag fortfarande många som inte hört talas om eller vet vad det faktiskt innefattar och syftar till. Därför tänkte jag ge en kort beskrivning av min bild av företeelsen Makerspace.

Ett Makerspace är en lärande miljö där besökaren tillhandahålls möjligheter och verktyg för att förverkliga idéer i en kreativ anda och med fokus på att få inspiration av, lära av och dela idéer med andra. Genom att tillgängliggöra en plats med förutsättningar för den typen av möten kan stora och små idéer få växa fram till verklighet när de annars kanske stannat vid en tanke.

Nya tekniker som 3D-skrivare och 3D-skannrar i kombination gamla metoder som att skapa i lera och snida i trä ger möjligheter där man personligen kan ändra, modifiera eller ”hacka” den fysiska världen och skapa saker som var nästan omöjligt att göra på egen hand för bara några år sedan.

Tillgänglighet är ett nyckelord och ingenting är lika tillgängligt i det offentliga rummet som våra bibliotek. Även om ett Makerspace kan och bör finnas på andra ställen som t.ex. skolor så är just bibliotek med sitt uppdrag att ”[…] verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling[…]” *  som klippt och skuret för att tillhandahålla denna typen av mötesplats och möjligheter, enligt mig.

* saxat ur Bibliotekslagen.

Nedan listar jag några områden som ett Makerspace kan adressera:

  • Arbetsplatser – Både stora arbetsytor med plats för många och individuella bord för känsliga projekt.
  • Verktyg – Standardverktyg för att arbeta med de flesta typer av material som tänger, mejslar, hammare, knivar etc.. En verktygsbod/rum/plats där man kan “checka ut” verktyg.
  • Träbearbetning –  Arbetsbänkar och bordsverktyg som pelarborr, bandsåg etc.. Som en träslöjdstation. Trä-ämnen
  • Metallbearbetning – likt träbearbetningsstationen men med verktyg och skruvstäd etc. för metallbearbetning. Metall-ämnen
  • Elektronikstation – lödstation(er) och andra verktyg som multimeter, kabelskalare etc etc. Vanliga komponenter som motstånd och transistorer etc.
  • Textilstation – Symaskiner, både för vanlig sömnad, avancerad mönstersömnad och overlock. Textil, plaster, läder, vinyl, rep och annat som kan användas för att förverkliga idéer.
  • Datorstationer – Datorer med mjukvara och hårdvara för skapande som CAD, kläddesign, elektronikframtagning, ritskärmar, 3D-navigering etc etc.
  • 3D-skrivarstationer – 3D-skrivare för att producera saker och olika material och färger.
  • 3D-skannerstationer – Bords 3D-skannrar för att skanna in mindre saker som dalahästar eller verktyg. Handskannerstationer för att skanna stora ting som fåtöljer eller människor.
  • Laserskärare – En laserskärare som kan skära ut delar till konstruktioner eller konstverk utskurna i trä.
  • Fräs-station – Med fräsmaskiner kan man ta fram precisa former ur block av en mängd olika material som vax, trä eller metall.
  • Kemistation – En plats för hantering av kemiska produkter med dragskåp och skyddkläder
  • Förstahjälpen station – Ögonbad, plåster och förband. Det är inte helt ovanligt att folk gör sig lite illa när det pysslar med saker de inte är vana vid.
  • Brandskydd – Många brandsläckare och/eller sprinklers om det skall finnas laserslärare och andra maskiner som potentiellt sätt kan få saker att börja brinna eller själva fatta eld. 3D-skrivare och 3D-skannrar arbetar inte i så höga temperaturer att de ingår i den riskgruppen.

Även om listan ovan skulle kunna göras längre så är det nog ändå få Makerspaces som har tillgång till alla de ovanstående hjälpmedlen, men det viktiga är att en mötesplats skapas med intentionen att hjälpa varandra att förverkliga idéer. Att ha en miljö där skapande och innovation kan underlättas av tillgång till verktyg, utrustning och andra besökares erfarenheter. 

Har du frågor eller tankar kring makerrörelsen, Makerspaces, Fablabs eller andra relaterade frågor är du alltid välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Creative Tools.

Ha det bra!

Nicklas Jarl, COO Creative Tools

www.creativetools.se

Image Credit: Agnieszka Koszowska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *