fbpx
Cancerpatient får ny käke med hjälp av 3D-printing

Cancerpatient får ny käke med hjälp av 3D-printing

Tack vare 3D-skanning och HD 3D-printing har cancerpatienten Shirley Anderson kunnat få en ny käke. 

Shirley, som ursprungligen var mekaniker i amerikanska flottan och tjänstgjorde i Vietnamkriget, blev diagnostiserad med tungcancer 1998. Cancercellen var svårarbetad och efter år av operationer och behandlingar hade cancercellerna, och det radium som implanterats för att bromsa cancern, förstört större delen av käken, huden och adamsäpplet. 

Dr. Travis Bellicchi, prostetisk expert vid Indiana University School of Denistry fick under 2012 kontakt med Shirley. Travis bestämde sig för att sätta ihop ett team som skulle konvertera den tidskrävande processen att skapa avgjutningar, delar och formar för proteser. Stig in i världen av 3D-printing.

Genom att använda 3D-skanning och mjukvara såsom ZBrush kunde teamet skanna Shirley och skapa en ny käke baserat på fotografier tagna innan cancern drabbade. Efter att en 3D-modell var skapad kunde teamet skriva ut en form i Formlabs Form 2 3D-skrivare. Tack vare detaljerna i skrivaren gick det att gjuta en perfekt protes från utskriften.

Teamet bakom projektet har publicerat en helt ny process för digitala proteser och inlett arbete med flera nya patienter. Den nya tekniken är döpt efter Shirley Anderson och kallas för The Shirley Technique. 

Läs gärna mer om projektet här:

Creative Tools håller på att utveckla nya tekniker för 3D i tandläkarbranschen tillsammans med tandläkare och företag i Sverige. Om du är intresserad av att medverka, kontakta oss!

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.