fbpx
Skillnader mellan PLA- och ABS-filament för 3D-printing

Skillnader mellan PLA- och ABS-filament för 3D-printing

De två allra vanligaste plasterna inom 3D-printing är PLA och ABS, och det kan ibland vara svårt att veta vilken som passar bäst till vad.

Ska jag 3D-printa med ABS-filament eller PLA-filament?

Om man generaliserar kan man säga att ABS har styrkan och flexibiliteten som ingenjörer föredrar, medan PLA är en mer lättbearbetad och miljövänligare plast som hobbyister och skolor föredrar. Läs denna genomgående artikeln från 3D Hubs för att ta reda på mer om skillnaderna mellan PLA och ABS.

När ska jag 3D-printa med PLA-filament?

PLA är det absolut vanligaste materialet som används vid 3D-printing, och används ofta för prototyper och dekorativa applikationer. Tål ej högre temperaturer. PLA är nedbrytningsbart och tillverkat av förnyelsebara resurser såsom majsstärkelse, vilket således är bättre för naturen än ABS-filament. Om du dessutom väljer att 3D-printa med PLA-filamentet i ECOrefill-serien, minskar du mängden använd plast då dessa inte levereras på engångsspolar. Se alla våra PLA-filament här.

När ska jag 3D-printa med ABS-filament?

ABS är ett oljebaserat som är hårt, slitstarkt, slagtåligt och orubbligt material. Det är en vanligt förekommande plast inom formsprutningsindustrin, och används för applikationer som LEGO, elektroniska höljen och vissa bildelar. ABS-filament rekommenderas oftast om du ska 3D-printa delar som behöver klara högre temperaturer än vad PLA klarar av, och till funktionella produkter. Se alla våra ABS-filament här.

Vilket filament är lättast att 3D-printa med?

Det är generellt sätt lättare att få ett lyckat resultat vid 3D-printing med PLA-filament än med ABS-filament. Det beror på att ABS-filament krymper om det kyls ner för snabbt under själva utskriftsprocessen. Därför är det oftast rekommenderat att ha en 3D-skrivare med uppvärmd byggplattform vid 3D-printing med ABS. Man brukar också rekommendera en 3D-skrivare med sluten byggvolym (d.v.s. en 3D-skrivare som har väggar och tak runt byggplattformen). Med en uppvärmd byggplattform och en sluten byggvolym kan du lättare kontrollera temperaturen under utskriftsprocessen, och på så sätt se till att ABS-filamentet inte kyls ner för snabbt så att det krymper (ävet kallat för warping i 3D-printingcommunityn).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *