fbpx
Featured Video Play Icon

Annie 3D-printar för de sjuka och isolerade i samhället

Vår kund Annie Moberg – CraftingbyA9 på Facebook och Instagram – bygger fina dioraman med hjälp av 3D-printing till en utställning vid sitt hus i Haninge, Stockholm. Hon gör det för att sjuka och isolerade, främst barn, ska kunna komma till en trygg plats för att upptäcka och drömma sig bort.

Annie upptäckte att 3D-printing var ett utomordentligt verktyg till detta och har nu bland annat skapat en hel vikingaby. I denna artikel får vi lära känna Annie, och höra om hennes oerhört inspirerande resa.

Så väcktes hennes intresse för 3D-printing

Annie berättar att hon är ganska svårt sjuk. Hon hamnade i en olycka för ungefär 16 år sedan, där hon blev svårt skadad vilket ledde till stora motoriska svårigheter som försatte henne i rullstol. Det var en svår tid med mycket rehabilitering och medicinering. Skadorna har lett till att hon har problem med många organ i sin kropp, och väntar än i dag på transplantationer. 

Därefter kom ytterligare en utmaning. Annie fick cancer. Under denna tid var hennes häst och ridning en stor del av hennes liv. Det var ett sätt för henne att få rehabilitering och komma ut. Tyvärr gick hästen bort mycket oväntat sommaren 2019, vilket såklart lämnade ett stort tomrum. Hon ville skapa en personlig gravsten till hästen, vilket ledde henne till 3D-printing och möjligheterna som den tekniken kunde erbjuda. 

Annie köpte sin första 3D-skrivare – en Flashforge Finder. När hon hade 3D-printat gravstenen till hästen, fick 3D-skrivaren stå kvar i hemmet. Hon tyckte att det var riktigt kul att skapa och blev inspirerad av möjligheterna med tekniken.

Den lilla byggvolymen på Finder begränsade dock henne efter ett tag. Då köpte hon ett par Creality CR10 3D-skrivare för att komplettera hennes första maskin. Efter en tag blev dessa dock utbytta mot en Flashforge Guider II – en väldigt stabil 3D-skrivare som inte störs av ett gammalt hus med hundar som springer omkring. Att den dessutom är enkel att komma igång med gjorde valet självklart. 

Idén om en 3D-printad diorama-utställning föddes

När Covid-19 kom, blev det svårt för Annie att ta sig till rehab och att umgås med vänner och bekanta på grund av hennes nedsatta immunförsvar. Hon hade dessutom ett barnbarn som också hade nedsatt immunförsvar, som också blev mycket isolerad i samhället. 

Annie funderade på vad hon, trots sin isolering, kunde göra åt situationen. Hon blev ännu mer engagerad i 3D-printing, och började 3D-printa mindre 3D-modeller och bygga ihop dioraman. Hennes konstverk spred sig, och folk började kontakta henne.

Kommentarer från folk om att hennes dioraman lät dem drömma sig iväg till en annan värld inspirerade Annie att fortsätta. 

Sånt som många av oss tar för givet här i livet, att få träffas och umgås, ta en kopp kaffe, det var i princip omöjligt för många under pandemin. Att då kunna erbjuda en trygg plats där andra utsatta kunde få fantisera och drömma sig iväg, var väldigt uppskattat.

Varför valet föll på 3D-skrivare av märket Flashforge

Annie sitter och vrider och vänder på modellerna för att få det bästa printresultatet. Hon har gjort det till en sport att få det helt perfekt innan hon målar sina printade modeller. Det underlättar efterbearbetningen. Annie målar oftast de 3D-printade modellerna med airbrush. Det är en teknik som visar alla detaljer – men även alla brister – på de 3D-printade modellerna. 

Därför har Annie valt att 3D-printa med just 3D-skrivare från Flashforge. Enligt hennes erfarenhet så är det de mest användarvänliga 3D-skrivarna som kan leverera det resultat hon behöver för att slippa efterbearbeta de printade modellernas ytor. Att 3D-skrivarna dessutom har innesluten byggvolym (väggar runt om) är väldigt viktigt för Annie. Det är ett måste i den miljö Annie jobbar i, då det minskar lukt och kemikalier under pågående print.

3D-printingen motiverar Annie och håller henne sysselsatt under svåra dagar

Vi frågar Annie hur hon får motivation till allt skapande och pill som hennes diorama-uställningar innebär. 

“Att komma upp varje dag och ha någonting att jobba med, med långa listor på vad som ska 3D-printas och målas är ett sätt för mig att fly smärtorna, medicinen och risken för att bara ligga i en säng och tyna bort.”

Att ha en strukturerad vardag med uppgifter och deadlines gör att Annie måste hålla igång varje dag. Det hjälper henne att rehabilitera sig då hon måste använda finmotoriken såväl som de större muskelgrupperna. 

Annie har ibland svårt att hålla i modellerna då hon inte har styrkan i händer och armar, men då hjälper hennes man till. Ibland måste han tejpa fast modellerna vid hennes händer, ibland ska sakerna limmas ihop och ibland ska stora delar flyttas runt på arbetsbänken för att det ska målas i en annan vinkel. 

Annie säger att det är inte är motivationen som är svår, utan det är snarare tvärtom. Det är svårare att tygla sig själv, så att det matchar hennes möjligheter.

Mötet med utställningens besökare gör jobbet värt varenda minut

Ibland träffar Annie de som besöker hennes diorama-utställning. I stort sett varenda gång hon ska ut med hundarna eller liknande, står det folk och tittar och beundrar. Hon kan inte vara nära de besökande, men de har ändå möjlighet att prata på säkert avstånd.

Ibland får hon teckningar i brevlådan, ritade av barn som varit på besök, ofta med en liten berättelse på baksidan från föräldrarna. Det är något som Annie uppskattar väldigt mycket, och det inspirerar och hjälper henne att ständigt skapa nya dioraman. 

Barnen får chans att fantisera sig bort till en annan plats – bort från sjukdomen

Det började med ett litet Hobbit-hus, som Annie gjorde till sitt barnbarn som då var ett år gammal och låg i sjukhussängen. Med hjälp av det lilla 3D-printade huset upptäckte den lilla flickan snabbt en ny värld utanför sjukhuset. Annie började berätta historier för för henne om allting runt det lilla huset. Istället för att bara ligga och lyssna fick flickan lov att ta i gräset, titta genom fönstret och känna på taket. Det blev plötsligt lätt för flickan att glömma bort var hon befann sig och att hon fick en blodtransfusion i sängen, när det samtidigt berättades fantasifulla sagor ihop med en fysisk grej från detta universum långt därifrån. 

I Game of Thrones-dioramat finns en figur som heter Bran. Han sitter här i rullstol och är en klar favorit bland barnen, då de kan relatera till detta. Det ger en helt ny nivå av att en familj kan komma hem efter en session med kemo, och istället för att prata om hur illamående barnet blir av det, så fokuserar barnet på att rita av Bran i rullstol, då han är kung och det ska barnet också bli när den blir stor. Sådant kan göra så stor skillnad!

Annie inkorporerar alltid ett eller flera element med personer som har fysiska utmaningar, så att barnen kan relatera bättre och enklare drömma sig in i fantasin.

Så skapar Annie sina detaljrika diorama-utställningar

Det finns alltid en tanke bakom varje utställning. En saga som ska berättas och förmedlas genom konsten. Annie försöker att tänka ut berättelsen först, sedan hittar hon 3D-modeller som passar in, därefter 3D-printar hon, och sedan målar hon modellerna.

Ofta blir det många 3D-printade delar som ska limmas ihop. Då 3D-skrivarna ofta inte kan 3D-printa så stora modeller som Annie vill få ut, delas modellerna upp i mindre bitar och pusslas och limmas ihop till rätt storlek. Det gör hon med hjälp av akrylplastlimmet Acrifix 116. Synliga skarvar fyller hon i med hjälp av en 3D-penna. Efter att bitarna sitter ihop som de ska, målar hon dem med en vattenbaserad primer från Vallejo. Det är sedan viktigt att vänta på att primern ska torka i minst 10 timmar. 

Då Annie är väldigt allergisk, tål hon inte sprayfärger. Därför målar hon nästan allt med airbrush. Det som inte går målar hon sedan med pensel. Är det många delar som ska målas i samma färg, som till exempel terräng, bakgrund eller liknande, så målas det samtidigt.

Ständigt nya utställningar. Vad händer med de gamla? 

När Annie byter från en utställning till en annan, donerar hon delar eller hela utställningar till sjukhus, bibliotek, barn, institutioner och liknande. På så sätt får ännu fler barn och sjuka får komma in i fantasiernas värld.

Annie har en ny utställning på gång. Premiär 5 september 2022

Annie tar sig ständigt an nya utmaningar. Under sommaren har hon jobbat på en ny diorama-utställning med temat Dragonville. Den har premiär den 5 september 2022. Följ henne på Facebook och Instagram för att få se bilder på Dragonville och ännu fler framtida konstverk. Inspirerande och imponerande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *