fbpx
Designa och 3D-printa dockskåpsinredning

Designa och 3D-printa dockskåpsinredning

En av våra härliga kunder – Creativity by PH – har delat med sig av sitt arbetsflöde i designandet och skapandet av dockskåpsmöbler. Med hjälp av CAD-program och 3D-skrivare har han både ritat och producerat möblerna själv.

Läs artikeln och lär dig hur design- och skapandeprocessen av dockskåpsmöbler kan se ut. Förhoppningsvis blir du inspirerad och vill prova själv! Det här var ett uppdrag som Creativity By PH gjorde åt en kund. Han ritade i Fusion 360 (ett CAD-program som är gratis att använda för hobbybruk) och 3D-printade med 3D-skrivaren Flashforge Adventurer 4.

Rita dockskåpsmöbler i Fusion 360

Ska man designa inredning till ett dockskåp eller dockhus är det en bra idé att rita det i skala 1:1, alltså i naturlig storlek. Gör man det, så är det enklare att få en uppfattning av hur stort eller litet det som ritas är i verkligheten. Det är också enklare att lägga in andra produkter i CAD-programmet för att få en storleksreferens. När man sedan ska 3D-printa möbeln (eller det man ritat) kan man räkna fram hur den ska skalas ner för att passa till dockskåpet. Dockskåpsmöbler är ofta i skala 1:12 (cirka).

Från ritning i CAD till färdig 3D-print

Här beskriver Creativity by PH hur designprocessen kan se ut. I det här fallet beställde hans kund små kryddhyllor med utdragbara skopor till ett dockskåp.

Inspirationsbild. Creativity By PH fick ovanstående bild att utgå från i skapandeprocessen.

Ritningarna nedan är skapade och renderade i CAD-programmet Fusion 360.

Steg 1 ↑
Först började jag med en skiss där jag ritade ytterkanten på toppen av skopan.

Steg 2 ↑
Därefter en Offset plane där jag projekterade första skissen och ritade en lite mindre bas till botten av skopan.

Steg 3 ↑
Sedan gjorde jag en Loft mellan de två skisserna. Ni ser att det blir en vinkel i spetsen.

Steg 4 ↑
Efter detta rundade jag av hörnen med verktyget Fillet och sedan urholkade jag formen med Shell.

Steg 5 ↑
Efter det skulle jag ha på ett ändstycke, som skulle vara lite större än själva skopan. Detta steg var inte nödvändigt eftersom det ska 3D-printas så litet. Men då originalet såg ut så, valde jag ändå att ta med det.

Steg 6 ↑
Därefter gjorde jag en ny skiss där jag ville fästa handtaget.

Steg 7 ↑
Med ännu en skiss på ett vinkelrät plan gjorde jag en “väg” som mitt nästa kommando skulle följa. Tanken här var att Loft-kommandot kunde användas igen och då följa handtagets form.

Steg 8 ↑
Så här kommer det att se ut. Här har jag gjort skopan och handtaget i två olika bodys så det är möjligt att skala skopan till olika storlekar innan handtaget “monteras”.

Rendering av designen ↑
När jag ritat färdigt, skapade jag en rendering direkt inuti CAD-programmet Fusion 360. Det är ett bra verktyg som ger dig möjlighet att jobba i alla steg från idé till färdig produkt.

Så ser 3D-printprocessen ut

Efter att filerna sparats ut från Fusion 360, och exporterats i .3mf eller liknande mesh-format, printade jag dessa på 3D-skrivaren Flashforge Adventurer 4. 3D-skrivaren jag använde var inte modifierad på något sätt, men jag finjusterade lite inställningar i slicern (3D-printprogrammet). Till exempel valde jag att sänka printhastigheten och minska lagerhöjden för att få ett så fint resultat som möjligt.

Till denna typ av användningsområde föredrar jag ett högkvalitativt PLA-filament som till exempel add:north X-PLA. X-PLA har en hög slagtålighet och en riktigt fin ytfinish.

Här kan du se det färdiga, 3D-printade resultatet av designen. Trots att jag valde att 3D-printa med minimal lagerhöjd blir det lite efterarbete för den som är noggrann. En nagelfil eller små nålfilar är perfekt till små detaljer. Lite större detaljer kan slipas med slippapper med kornstorlek 600-2000.

Uppdraget bestod även av att designa själva hyllan/byrån till glasskoporna. Här kan du ser resultatet av en 3D-printad hylla med de utdragbara skoporna. Hyllans mittenrad har plats för en smalare skopa, och några mindre skopor, jämfört med resterande.

Här kan du se resultatet av ännu en hylla med glasskoporna. Själva hyllan är målad för att få en mer realistisk look. Skoporna målades inte för att behålla glas-looken. För detta ändamål är modellfärg eller akrylfärg ett bra val. Då det inte ska belastas eller nötas på, behöver man inte behandla med primer eller grundfärg.

Inspirationsbilder för uppdraget från kunden

Den ena av kryddhyllorna som skopan passar i.
En annan version av kryddhyllan.

Bilderna i denna artikel kommer från Creativity by PH.

Stort tack till Creativity by PH

Vi på Creative Tools vill tacka Creativity by PH för han delade med sig av design- och skapandeprocessen och bilderna. Det är alltid roligt att få se vad våra kreativa kunder skapar med hjälp av de produkter vi säljer. Stort tack!

Produkter som användes i detta kundcase

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.