fbpx
Från hobby till eget företag med hjälp av 3D-printing

Från hobby till eget företag med hjälp av 3D-printing

CUSTOMER SPOTLIGHT: Många av oss drömmer om att få jobba med något som vi verkligen gillar. Här får vi höra hur en av våra kunder utvecklade sin hobby till ett företag med hjälp av 3D-printing. Hon designar, producerar och säljer nu bland annat anpassade tvålstämplar.

I denna artikel får vi följa med på hennes resa, från idéstadiet till läget idag. Vi får också höra om hennes framtidsplaner. Gå gärna in på Mixat Designs Facebook-sida där du kan du läsa mer, se hennes produkter och fortsätta att följa hennes resa även framöver.

Mixat Designs berättelse: Make it personal!

Mixat Design satsar på personifiering och låter dig sätta din egen prägel på dina ting!

Så började det

Det började som en hobby, med att skapa personliga reflexdekaler, båt- och bildekaler, textiltryck m.m. med hjälp av en skärmaskin. När sedan Mixat Design startade 2019 flyttades fokus till 3D-printning av personifierade hantverksverktyg och att skapa utifrån kundernas specifika önskemål, t.ex. kundens logga, signatur, bild eller något annat personligt. 

Nov/Dec 2018 

En kollega på jobbet tillverkade tvål och frågade om jag kunde tillverka en tvålstämpel till henne. Hon ville stämpla sina tvålar med sin egen logga. 

Jag hade bara skärmaskinen då och förklarade att jag inte kunde det. Men jag berättade att jag tänkte köpa en 3D-skrivare snart och då kunde hon återkomma! Det gäller att sätta press på sig. 😊

Varje gång vi sågs frågade hon om jag köpt en 3D-skrivare än. Det var det som behövdes för att jag skulle ta steget. Vem vill inte göra en tvålstämpel?

Drygt en månad senare hade jag min första 3D-skrivare, en liten Monoprice Select Mini och min kollega kunde stämpla sina tvålar.

Kinga använder fortfarande samma stämpel

2019 grundades Mixat Design

Kollegans stämplade tvålar spreds på nätet och det började komma beställningar på stämplar med personliga motiv. Det var nödvändigt att komplettera med ytterligare en 3D-skrivare och valet föll då på en lätthanterlig Flashforge Finder 2. 

Kaleido-verktyg. Används för att få snygga mönster i tvålar.

Så blir tvålen när man använder ett kaleido-verktyg. (Kinga Kilian)

Så blir tvålen när man använder ett kaleido-verktyg. (Tea Berg)

För att förstå vad som var viktigt vid utformningen av stämplar började jag själv tillverka tvål, vilket visade sig vara jätteroligt. Dessutom gav det mig fler idéer till verktyg för att skapa olika mönster på tvålarna, en mönsterskrapa för horisontella former, ett kaleido-verktyg för flerfärgade runda tvålar och en mönsterkavel.

Schampobarpressar – Tea Berg

Sofie Alm, Dalarnas Eko-butik

Jag fick förfrågningar om tvål- och schampoverktyg som då inte gick att få tag på i Sverige, t.ex. schampobarpressar. Tack vare tekniken att kunna designa och visa kunden visuellt online, kunde vi tillsammans arbeta oss fram till den önskade produkten.


2020 – Ny målgrupp:

Även keramiker vill stämpla sina alster med signatur, bild, logga eller annat personligt. Att stämpla i lera krävde andra förutsättningar, t.ex. mer detaljer på mindre yta och annat stämpeldjup. Detta skapade ett behov av ytterligare en 3D-skrivare. Valet föll på ännu en Flashforge Finder 2, för att kunna använda samma reservelar och tillbehör.

En 3D-skrivare dedikerades till tvålstämplar, mönsterkavlar och kaleido-verktyg.

Mönsterkaveln fungerar i många olika material så som tvål, lera, deg, marsipan och play dough.

Inställningar och egenskaper på 3D-skrivaren
All Metal Hotend
0,4 nozzle
0,16 mm lagerhöjd
Inget stödmaterial
Top surface skin line width 0,33 (inställningen finns under experimentals i slicern Cura)

Den andra 3D-skrivarna dedikerades för keramikstämplar med små och väldigt fina detaljer.

Inställningar och egenskaper på 3D-skrivaren:
Den utrustades med 0,2 mm nozzle
All metal hotend 
0,12 mm lagerhöjd
Inget stödmaterial
Top surface skin line width 0.15 (inställningen finns under experimentals i slicern Cura)

Stämpel till keramik

2021 – Ny marknader och ny målgrupp:

Synligheten på sociala medier har bidragit till att sprida information om min verksamhet och utöver privatpersoner och företag i Sverige, säljs även tvålprodukter till grannländerna och till ett par länder inom EU.

Även hantverkare inom betonggjutning hör av sig och vill stämpla sina alster.

2022 – Framtiden

Mixat Design kommer att fortsätta att kundanpassa och personifiera och det finns ett par helt nya produktidéer som väntar på dagens ljus. 😊 Nu går jag en utbildning inom Additiv tillverkning och ser fler möjligheter inom olika branscher, som inte ännu tagit till sig tekniken. 

Friluftsliv

Detta tarpskydd, träs på en pinne eller stav och stagar upp tarpen så att regnvattnet rinner av. Tar ingen plats, väger minimalt och skyddar den känsliga duken!

Ett skridskoskydd/stöd, används som stöd när man tar på sig skridskorna på isen och som skydd för att bära sin utrustning säkert, samt praktisk stapelbar förvaring av påbörjade gasbehållare.

Hälsning från teamet på Creative Tools

Stort tack till Mixat Design för att du delade med dig av din resa! Vi på Creative Tools tycker att det är så kul att få se vad våra kunder skapar med hjälp av sin kreativitet och de produkter vi erbjuder. Och till dig som läser: gå gärna in och följ Mixat Design på Facebook.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *