fbpx
GRATIS: 3D-printbara pepparkaksformar till vårt pepparkakshus!

GRATIS: 3D-printbara pepparkaksformar till vårt pepparkakshus!

Nu är det dags att fixa lite julstämning där hemma! Vi var lite trötta på den färdiga pepparkakshusdesignen som finns att köpa i mataffärerna, så vi bestämde oss för att designa vårt eget pepparkakshus istället. Självklart 3D-printade vi pepparkaksformerna för att underlätta bakandet.

Vill du också baka vårt fina pepparkakshus? Vi delar gladeligen med oss av designen! Ladda ner de 3D-printbara papparkaksformerna som behövs för pepparkakshuset gratis från Thingiverse.

3D-printa pepparkaksformerna, och ta hem dem till familjen och/eller vännaren och baka tillsammans. Hoppas att ni får en mysig juldag ihop!

Instruktioner

3D-printa pepparkaksformerna till pepparkakshuset

3D-printa ett exemplar av varje STL-fil (ladda ner filerna här). Tips: 3D-printa alla pepparkaksformar som behövs för våning 1 i en färg, alla pepparkaksformar för våning 2 i en annan färg, och alla pepparkaksformer för våning 3 i ytterligare en färg. Det kommer att underlätta för er när ni bakar.

Baka pepparkakorna till pepparkakshuset

  • Baka 1 kaka av pepparkaksformen ”Level 1 – Wall with door.stl”
  • Baka 4 kakor av pepparkaksformen ”Level 1 – Wall with window.stl”
  • Baka 5 kakor av pepparkaksformen ”Level 1 – Supporting wall.stl”
  • Baka 1 kaka av pepparkaksformen ”Level 1 – Roof.stl”
  • Baka 5 kakor av pepparkaksformen ”Level 2 – Wall with window.stl”
  • Baka 5 kakor av pepparkaksformen ”Level 2 – Supporting wall.stl”
  • Baka 1 kaka av pepparkaksformen ”Level 2 – Roof.stl”
  • Baka 4 kakor av pepparkaksformen ”Level 3 – Wall with window.stl”

Dekorera pepparkakshuset

Om du vill dekorera pepparkakshuset så rekommenderar vi dig att göra det nu, innan du bygger ihop huset. Använd kristyr och kanske lite godisbitar. Tips: du kan köpa gelatinblad och ha som fönster.

Bygg ihop pepparkakshuset

Limma ihop delarna med hjälp av smält socker.

Steg 1: Bygg ihop första våningen. Börja med 1 kaka gjord med formen ”Level 1 – Wall with door.stl”, och 4 kakor gjorda med formen ”Level 1 – Wall with window.stl”. pepparkakshuset ska vara femkantigt, och du kan använda dig av pepparkaksformen ”Level 1 – Roof.stl” som en mall när du sätter ihop väggarna för att få till en jämn femkantig form. Se bilden nedan.

alt text

Steg 2: Sätt fast 5 kakor gjorda med ”Level 1 – Supporting wall.stl” i varje hörna. Dessa stödväggar kommer att hålla upp taket. Se bild nedan.

alt text

Steg 3: Lägg 1 kaka gjord med ”Level 1 – Roof.stl” över stödväggarna som ett tak. Taket behöver inte limmas fast.

alt text

Steg 4. Bygg andra våningen. Upprepa steg 1–3, men använd pepparkakorna som du bakade för våning 2 istället. Våning 2 har ingen dörr, utan 5 väggar med fönster istället. Se bild nedan.

alt text

Steg 5. Bygg våning 3. Den tredje våningen består bara av 4 väggar, och ska alltså vara fyrkantig istället för femkantig. Den har inget tak och därför behövs inga stödväggar.

alt text

Steg 6: Dela gärna en bild på ditt pepparkakshus med oss! Vi vill gärna se ditt resultat. Ladda upp en bild på Instagram och använd hashtaggen #CT3D och tagga oss (@Creative_Tools). Vi ser fram emot att få se din version av det fina pepparkakshuset. Lycka till och ha skoj!

Designad av Creative Tools

Pepparkakshuset är designat av oss på Creative Tools. Vi gjorde pepparkaksformarna i 3D-programmet Rhino 3D, och 3D-printade dem med 3D-skrivaren Flashforge Guider IIs. Vi använde såklart vår egen miljövänliga filamentserie ECOrefill PLA-filament när vi printade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *