fbpx

CUSTOMER SPOTLIGHT

Minivärlden använder SketchUp för avancerat och detaljrikt modellbygge

CUSTOMER SPOTLIGHT

Vår kund Minivärlden skapar detaljrika miniatyrvärldar – för hand. Deras utställning i Ljungby har blivit ett populärt besöksmål för både stora och små. Här får besökare uppleva och upptäcka miniatyrernas och fantasiernas spännande värld. 

Sedan Minivärlden började använda 3D-programmet SketchUp – som vi på Creative Tools levererar till dem – har de effektiviserat sin tillverkningsprocess oändligt mycket. Det ville vi veta mer om, så vi tog oss till Ljungby för att få uppleva deras utställning på riktigt.

 

Sedan år 2015 har den ideella föreningen arbetat med miniatyrvärlden ”Lilla Småland” som visar Sveriges utveckling från bonde- till industrisamhälle och baseras på verkliga platser längs med Smålands järnväg (Bolmenbanan) mellan 1940- till 70-talet.

Föreställ dig små charmiga småländska byar med klassiska trähus. Gummor och gubbar som pysslar i trädgården eller arbetar på åkern, barn som leker i trädgården och tåg som rullar fram. Allt detta och lite till har föreningen byggt upp – för hand i skala 1:87 – till sin utställning på hela 1.000 kvadratmeter. 

Så ser Minivärldens arbetsflöde för modellbygge ut

Husbyggandet börjar med att besöka de olika husen längs med järnvägen och fotografera. Vi mäter husen, fönstren och dörrar, och pratar med personerna som bor i husen idag för att samla in så mycket information som möjligt.

Det här är en jätterolig del av processen, då personerna vi träffar oftast är väldigt engagerade och vill hjälpa till och bidra. Vi blir ofta inbjudna på kaffe och fika, och får på så sätt lära känna många nya människor.

"När vi började jobba med Lidhult till exempel, var nästan hela orten engagerade. De har bidragit med jättemånga bilder och massor av information. De känner sig delaktiga och tycker att det är extra roligt att komma och titta på utställningen sedan."

Om inte husen finns kvar än idag, så utgår vi från gamla fotografier och flygbilder. 

Här är ett exempel på hur fotografierna vi utgår från kan se ut. Ås 7, Åsagården.

Huset ritas upp i 3D med det användarvänliga 3D-programmet SketchUp

När vi har fotografier och mått på husen, så behöver vi skapa skärmallar till modellbyggandet. Tidigare gjorde vi detta för hand, med papper och linjal. Det tog mycket tid och var lätt hänt att det blev fel med omräkning till rätt skala o.s.v.

För ett par år sedan fick vi en ny medlem i föreningen, som hade tidigare arbetslivserfarenhet av att rita i SketchUp, och sedan dess har den här processen effektiviserats enormt. 

Nu ritas husen upp i 3D i SketchUp, och skalas ned till rätt mått (skala 1:87) snabbt och enkelt direkt i programmet. För den nya medlemmen var det ett självklart val att fortsätta med just SketchUp. Det är ett användarvänligt, prisvärt och kompetent 3D-program.

Här har huset ritats upp i 3D med hjälp av 3D-programmet SketchUp.

Från 3D-modell av huset till skärmallar för modellbyggandet – på bara några sekunder

När husen är uppritade i SketchUp, får vi enkelt ut skärmallar med hjälp av SketchUp LayOut

SketchUp LayOut (som ingår i SketchUp Pro) gör om en 3D-modell till 2D-ytor. Det används för att snabbt och enkelt få ut proffsiga 2D-ritningar för ett projekt. Det är ett effektivt sätt för Minivärlden att få ut exakta skärmallar.

"Det har förenklat vårt arbete jättemycket. När vi byggde hus från början, så satt jag hemma och skapade skärmallar manuellt. Nu kommer det ut färdiga mallar från SketchUp, så halva jobbet är redan gjort."

Med hjälp av SketchUp LayOut får de snabbt ut 2D-ritningar av 3D-modellerna. 2D-ritningarna används som skärmallar till modellbygget.

Dags att börja bygga miniatyrhusen!

Med hjälp av skärmallarna sågar vi ut materialen vi behöver för att bygga.  Vi limmar ihop, målar med airbrush, och adderar charmiga detaljer för att skapa liv i bygget. Ett hus tar oftast runt ca 20–40 timmar att bygga. 

Här ser vi 3D-modellen av ett hus ritat i SketchUp, tillsammans med den färdiga miniatyren av huset. Riktigt läckert!

3D-printing används för tåg och mindre detaljer

Vissa delar 3D-printas till miniatyrvärlden. Bland annat tåg, fönsterkarmar, fönsterspröjs och små vägskyltar.

"Vi har även testat att 3D-printa större delar till husen, men upplever att det lätt gör att husen blir för sterila och för perfekta. Charmen med modellbygge är att det blir lite snett här och där. Det är så det ska vara!"

Tågen 3D-printas av elever från Sunnerbogymnasiet i Ljungby kommun, med filamentbaserade 3D-skrivare från märket Flashforge

Varma hälsningar till Minivärlden från Creative Tools

Stort tack till er för att vi fick komma och hälsa på er och er fantastiska utställning! Väl värt ett besök. 🙂

Vi är imponerade av ert engagemang i föreningen, er kreativitet, och er fantastiska förmåga att skapa ett levande modellbygge med massor av små roliga detaljer i landskapen.

Här kan man gå runt i timmar, och fortsätta att upptäcka nya detaljer hela tiden! 

Hälsningar från teamet på Creative Tools.