fbpx
Featured Video Play Icon

Så kommer du igång med 3D-printing (steg för steg-guide för nybörjare)

Nyfiken på 3D-printing? Verkar det svårt och komplicerat att lära sig att 3D-printa? Det behöver det inte vara. Idag finns det många 3D-printers på marknaden som är väldigt enkla att komma igång med som ger bra printresultat med standardinställningar.

I denna enkla steg för steg-guide hjälper vi dig att komma igång snabbt och enkelt, så att du vågar ta steget in i 3D-printvärlden!

Vad behöver jag för att komma igång med 3D-printing?

Först går vi igenom vad du behöver ha tillgång till, innan du kan börja 3D-printa. Det är inte så mycket som många tror, och det finns många program och färdiga 3D-modeller som är helt gratis att ladda ned. Kika i listan nedan för våra tips. 

3D-printer

Val av 3D-printer

Om du föredrar en 3D-printer som är enkel och lätt att komma igång med, så rekommenderar vi dig att välja en så kallad ”plug-and-play” 3D-printer, t.ex. Flashforge Adventurer 3 eller Flashforge Adventurer 4. Båda dessa är användarvänliga och pålitliga alternativ (och dessutom prisvärda).

Den största skillnanden mellan dessa två alternativ är hur stora 3D-modeller de klarar att skriva ut. Flashforge Adventurer 3 är en lite mindre 3D-printer, som har en byggvolym på 150 x 150 x 150 mm. Flashforge Adventurer 4 är lite större och har en byggvolym på 220 x 200 x 250 mm.

Fundera på vilka material du vill att din 3D-printer ska klara av att printa med

En annan sak man bör tänka på när man väljer sin första 3D-printer är vilka material man vill skriva ut med. 

De två nämnda 3D-skrivarna ovan klarar att skriva ut 3D-modeller med de vanligaste 3D-printmaterialen så som PLA, ABS och PETG. Du kan läsa mer om olika material i punkten nedan.

Olika typer av 3D-printers

Värt att nämna är att det finns olika typer av 3D-printers. De vi nämner i detta exempel är så kallade FFF (ibland även kallade FDM) 3D-printers. Det är den absolut vanligaste och mest använda typen av 3D-printers på marknaden. De skriver ut modeller lager för lager, genom att smälta ut plasttråd (filament).

Det finns också 3D-printers som använder resin/härdplast för att bygga sina modeller. Dessa kallas för SLA eler DLP 3D-printers. De är generellt sett dyrare och svårare att komma igång med, men rekommenderas om du behöver oerhört detaljrika och fina modeller. Vid köp av en sådan 3D-printer är stegen för vad du behöver köpa och för att komma igång annorlunda. Då gäller denna guide inte dig.

Läs mer om 3D-printing och om olika typer av 3D-printers här.

Vill du ha hjälp att välja en passande 3D-printer för just dig och dina önskemål?

Vi på Creative Tools hjälper dig gärna i valet av 3D-printer. Hör av dig till oss! 

Dator

Du behöver en dator för att kunna ladda ned 3D-modeller (eller för att kunna rita dina egna 3D-modeller).

Datorn behöver du också för att förbereda den 3D-modell du vill skriva ut. Varför och hur du förbereder 3D-modellen förklarar vi i steg 3 i guiden nedan. 

Material att 3D-printa med

Materialet som den vanligaste typen av 3D-printers använder heter filament. Det är en plasttråd som oftast levereras upprullad på en spole, som på bilden nedan. Filament kommer i massor av olika färger, så det är bara att välja och vraka.

Vilket material ska jag börja att 3D-printa med?

Filament finns i några olika sorters plast (PLA, PETG, ABS, o.s.v.). Det material som är allra lättast att 3D-printa med för nybörjare är PLA – och det är också det material som används allra mest inom 3D-printing. Dessutom är de också ett av de bästa valen med tanke på miljön, då det är biologiskt nedbrytbart och tillverkat av förnybara växtbaserade resurser.

Tänk på att välja rätt dimension på filamentet

Filament för 3D-printing säljs i två olika dimensioner: 1,75 mm och 2,85 mm. Kolla din 3D-printers specifikation för att ta reda på vilken dimension som just din 3D-printer kan printa med. 

Flashforge Adventurer 3 och Flashforge Adventurer 4 som vi rekommenderade ovan, använder båda filament med diametern 1,75 mm.

Övriga tillbehör för 3D-printing

Det finns såklart massor av tillbehör som kan underlätta och/eller förbättra dina 3D-printresultat. Men du klarar dig väldigt långt med hjälp av dessa två (väldigt billiga) tillbehör: 

Palettkniv: Underlättar när din 3D-modell har printats ut och ska tas bort från byggplattan på 3D-printern. 3D-modellen fastnar nämligen på byggplattan och då är den här palettkniven ett perfekt hjälpmedel.

Limstift: När du 3D-printar är det viktigt att det första lagret som spritsas ut fäster bra mot 3D-printers byggplattform. Det brukar göra susen att först stryka ett tunt lager med detta limstift på 3D-printerns byggplattform innan du startar din utskrift. Låt limmet torka innan du startar utskriften.

Steg för steg: Så kommer du igång med 3D-printing

Steg 1: Installera och sätt igång din 3D-printer

Packa upp 3D-printern ur kartongen och följ installationsstegen enligt medföljande instruktionsmanual. Har du valt 3D-printer enligt vår rekommendation ovan – en Flashforge Adventurer 3 eller Flashforge Adventurer 4  – så är detta steg avklarat på bara några minuter. 

Se till att placera 3D-printern stabilt och rakt och plugga sedan i strömkabeln. Det är bra om du kan ställa 3D-printern på en plats där du har bra ventilation.

Steg 2: Välj en 3D-modell som du vill printa ut

Första gången du 3D-printar rekommenderar vi dig att välja en 3D-modell med så få avancerande vinklar som möjligt. Tänk på att en (FFF/FDM) 3D-printer bygger upp en modell genom att smälta och spritsa ut plast lager efter lager – nerifrån och upp. 

Det är t.ex. väldigt svårt för en 3D-printer att skriva ut lager i luften. Kika på de röda och gula markeringarna i bilden nedan. Dessa vinklar är svåra eftersom plasten som smälts ut inte har en yta att landa på. 

Båten #3DBenchy på bilden ovan går att 3D-printa trots vinklarna, och det är t.o.m. en oerhört populär 3D-modell inom 3D-printing. Men vi rekommenderar dig ändå att börja med en lite enklare 3D-modell, t.ex. en kundvagnspolett, så du blir lite varm i kläderna först. 🙂   

Ladda hem färdiga 3D-modeller gratis

3D-printcommunityn är väldigt generös och delar ofta med sig av sina 3D-modeller gratis. Det finns flera 3D-modellbibliotek där du gratis kan ladda hem 3D-modeller som du kan 3D-printa.

De två absolut mest populära 3D-modellbiblioteken för 3D-printing är Thingiverse (alla 3D-modeller är gratis) och MyMiniFactory (många 3D-modeller är gratis och några får man betala en liten peng för). Genom att ladda hem färdiga 3D-modeller kan du komma igång med 3D-printing snabbt innan du lärt dig att rita egna 3D-modeller.

Rita egna 3D-modeller

När du väl kommit igång med 3D-printing, kommer du troligtvis så småningom vilja lära dig att skapa egna 3D-modeller från grunden. Då finns det flera 3D-modelleringsprogram att välja mellan. En del alternativ är till och med gratis att använda.

Om du aldrig modellerat i 3D tidigare, kan vi bl.a. rekommdera att börja med TinkerCAD. Det är ett program som nästan vem som helst kan börja använda utan tidigare erfarenhet av att rita modeller i 3D. Det är ett online-program som du kör direkt i din webbläsare, helt gratis. Och det finns massor av instruktionsvideos som hjälper dig att komma igång.

För dig som har lite erfarenhet av att modellera i 3D sedan tidigare, eller som lärt dig TinkerCAD och börjar känna dig begränsad av dess funktioner, finns Fusion 360. Det är ett lite mer avancerat program för 3D-modellering, som kommer med fler funktioner och därmed fler möjligheter. Fusion 360 är gratis för privat användning, hobbybruk och uppstartsbolag, men betald licens krävs om du använder programmet för kommersiellt bruk. Licens för kommersiellt bruk av Fusion 360 kan du köpa av oss på Creative Tools.

Steg 3: Förbered 3D-modellen för att 3D-printas

Nu har du laddat ned en färdig 3D-modell eller ritat en egen. 3D-modellen är i formatet .3MF eller .STL.

Installera slicer-program

Öppna upp 3D-printers instruktionsmaterial igen. Leta upp vilket slicing/slicer-program 3D-printleverantören rekommenderar, och installera programmet på din dator. Om du har en 3D-printer från Flashforge heter det tillhörande slicer-programmet Flashprint och det kan du ladda ned gratis här.

Vad är ett slicer-program?

Ett slicer-program (eller en slicer som det också kallas) låter dig välja vilka inställningar din 3D-printer ska använda när du printar ut din valda 3D-modell.

Olika filament (PLA, ABS, PETG, o.s.v.) kräver t.ex. olika inställningar vid utskrift. Materialen smälter t.ex. vid olika temperaturer. I ett slicer-program importerar du den 3D-modell du vill skriva ut, och därefter anger du bl.a. vilket filament du vill skriva ut med. Då kan Slicer-programmet skapa en instruktionsfil till 3D-printern, som bl.a. berättar för 3D-printern vilka temperaturer som ska användas för att smälta ut plasten. 

Gör så här

Öppna slicer-programmet på datorn och importera in din 3D-modell i programmet. Exakt hur du utför detta steg beror på vilket slicer-program du använder. 

Programmet låter dig sedan välja printinställningar. Hitta stället där du anger vilken 3D-printermodell du har, och vilket filament du vill skriva din modellen med. Efter att du har angett dessa två värden, så kan slicer-programmet automatiskt ställa in rekommenderade printinställningar åt dig. De automatiska printinställningarna som slicer-programmet väljer brukar fungera bra. 

Spara sedan filen och lägg på ett USB-minne eller SD-kort, beroende på vad din 3D-printer har för input. 

När du kommit igång med 3D-printing och börjar känna dig bekväm med hur det fungerar, kan du börja laborera med printinställningarna själv för att finjustera och förbättra dina printresultat.

Steg 4: Förbered 3D-printern för att börja skriva ut

Nu kan du snart printa ut din första 3D-modell! Starta 3D-printern på startknappen. Stoppa in USB-minnet eller SD-kortet med den sparade 3D-modellen i 3D-printern.

Om du printar med PLA, kan du prova att stryka ett tunt lager med limstift över byggplattformen på 3D-printern. Limmet gör att det första lagret som 3D-printern spritsar ut av din valda 3D-modell lättare fäster ordentligt på byggplattformen. Att det första lagret fäster ordentligt är A och O för en lyckad 3D-utskrift.

Läs 3D-printerns medföljande manual för att ta reda på hur du matar in filamentet i 3D-printern.

Steg 5: Börja skriv ut din första 3D-modell

Läs 3D-printerns medföljande instruktionsmanual för att starta igång utskriften.

Stanna kvar några minuter och kika på hur det går för 3D-printern att skriva ut. Det är bra att kontrollera att det första lagret fäster ordentligt på byggplattformen

Och nu är det bara att vänta, vänta, och vänta lite till…

Steg 6: Ta loss 3D-modellen från 3D-printerns byggplattform

Äntligen! Din första 3D-modell har printats ut. Avvakta en stund till 3D-printerns olika delar har hunnit svalna. 

Nu kan du ta bort modellen från 3D-printerns byggplattform. Kolla på instruktionsvideon nedan för att se hur vi får bort 3D-modellen med hjälp av en enkel palettkniv.

Steg 7: Dela resultatet med oss!

Grattis! 🙂 Du har nu skrivit ut din allra första 3D-modell. Hur gick det? Blev resultatet som du förväntat dig?

Ta en bild på din 3D-printade modell och dela på Instagram. Tagga oss (@creative_tools) och använd hashtaggen #CT3D, så kikar vi på resultatet och ger dig eventuella förbättringstips.

OBS! För att vi ska kunna se din bild, behöver du ha en publik Instagram-profil. 

Läs också

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *