fbpx
SketchUp 2021 ute nu

SketchUp 2021 ute nu

Nu har Trimble släppt en ny version av det intuitiva 3D-ritverktyget SketchUp. Nya SketchUp 2021 kommer med flera spännande nyheter, som du kan läsa om längre ner i detta blogginlägg.

Skaffa SketchUp 2021 idag!

Vill du börja rita i 3D? Skaffa din licens till nya SketchUp 2021 i vår webbutik redan idag. Vi är auktoriserade återförsäljare av SketchUp. Välj mellan kommersiell licens, student-/lärarlicens eller licens för ideell förening/organisation. Skaffa din SketchUp Pro 2021-licens här.

Om nya SketchUp 2021

En hälsning från Trimble (tillverkarna av SketchUp)

2020 har varit ett minst sagt ovanligt år. En global pandemi har spritt sig över hela världen, stängt ner stora delar av våra liv och tvingat många av oss att stanna hemma. Precis som många andra världen över har vi använt denna tid för att ta itu med saker vi velat göra länge. Genom detta har vi lärt oss ett och annat om väl planerade grunder för komplicerade projekt. Det här året har gett oss perspektivet och möjligheten vi behövde för att göra SketchUp bättre på att hjälpa dig att skapa projekt med stadiga grunder.

Vi tog oss inte bara tid att utvärdera hur vi närmar oss projekt – vi har även funderat på anledningarna till varför våra beslut fattas. För oss är det viktigt att vi alltid är medvetna om hur dagens beslut påverkar morgondagen, både i SketchUp och resten av världen. Vi strävar efter att skapa den bästa produkten för ett stadigt arbetsflöde. Därtill vill vi fira vad som uppstår genom SketchUp – från designprojekt till evenemang som enar samhällen och vår personals fantastiska arbete.

Därför presenterar vi Sumele Aruofor, en nigeriansk tvillingmamma med arkitektutbildning som representerar 2021 års produkt. Hon är även vår strategiska marknadschef för företag och kan ett och annat om vikten av att bygga komplexa projekt på stadiga grunder. Oberoende av om en komplex marknadskampanj ska utformas, om en struktur ska designas med elegans och ödmjukhet eller om två fina pojkar ska uppfostras under 2020 års kaos – Sumele är den (leende) solida basen som projekt kräver för att lyckas. Säg hej till Sumele när du designar i SketchUp och lär känna henne lite bättre på vår blogg.

Vi har inte bara gjort ändringar i miljön. Om du inte redan märkt det så har vi även en helt ny logga. Efter åtta år av tillväxt och utveckling har vi tänkt mycket kring vårt nya märke. Vi önskade oss något enkelt, men samtidigt avancerat, som representerar vårt märkes grund. Bytet till blått knyter oss till den större Trimble-familjen och den enkla kuben har i själva verket byggts med avancerade SketchUp-verktyg. Alltså kan du äntligen modellera vår logga i SketchUp. Lär känna våra nya loggor!

På tal om en ny look: i år presenterar vi stolt en ny look och känsla i vår produktsvit. 

Med fler än 150 000 SketchUp-prenumeranter som modellerar inom vår dimension är det viktigare än någonsin att vi kan leverera de robusta, men prisvärda, 3D-verktygen som du behöver för att utvecklas och designa innovativa projekt. SketchUp 2021 har ett nytt klimatsmart sätt att starta designs, bättre organisering av modeller och smarta justerbara objekt för smidig modellering.

Vi har byggt funktioner som stärker grunden för dina mest komplicerade AEC-projekt. Låt oss lära känna SketchUp 2021.

Vi presenterar stolt PreDesign: ett nytt sätt att starta SketchUp

Vi vet att du som AEC-proffs strävar efter en värld där varje tillägg till den byggda miljön fungerar i harmoni med den naturliga omgivningen. Denna harmoni kräver en komplett förståelse för byggplatsens sammanhang redan innan man påbörjar ritningar.

Därför har vi skapat PreDesign. Vårt nya verktyg för klimatefterforskning hjälper dig att få en bättre förståelse för den lokala miljön och projektets omgivning innan du börjar designa i 3D.

”Även om SketchUp är ett fantastiskt program för att utveckla idéer i 3D utforskar vi ständigt nya funktioner och ser ett enormt värde i att göra det enkelt för våra användare att inkludera designefterforskning i arbetsflödet före designstadiet. Med PreDesign ger vi designers de insikter de behöver för att arbeta på ett riktigt holistiskt sätt, för att skapa lämpliga designstrategier och för att kommunicera värde till sina kunder.” 

Andrew Corney, PE, M.CIBSE, M.ASHRAE, produktchef hos Trimble

PreDesign låter dig hämta väderuppgifter specifikt för byggplatsen och länkar klimat med typ av byggnad för att föreslå lämpliga arkitektoniska gensvar. Intuitiva diagram för solens bana visar de områden på platsen som behöver skyddas från att överhettas av solen.

Programmet gör mer än att flagga för problem: PreDesign föreslår även effektiva strategier för glas, skuggning och övre belysning för varje fasad av byggnaden. Det låter dig börja i helt rätt riktning. 

”PreDesign ger oss den användbara information vi behöver för att placera våra projekt på den plats som ger bäst designresultat från första början. Dess tilltalande visuella resultat och intelligenta anmärkningar hjälper oss även att tydligt kommunicera värdet av vårt förslag till våra kunder.”

Adam Osterhoff, huvudarkitekt på Heartwood Studio

PreDesign har utformats för att inspirera och förhöja din designberättelse med relevanta klimatobservationer. Samtidigt lättas din arbetsbörda så att du kan påbörja varje projekt i rätt riktning. Genom att starta i rätt riktning undviker du att slösa bort värdefull tid och resurser för din design, samtidigt som du undviker kostsamma omarbetningar. Med PreDesign är prognosen solig – se själv. 

När du har rett ut informationen för byggplatsen och designat en arkitektoniskt korrekt modell är nästa naturliga steg att föra in data från den verkliga byggplatsen i din modell med Add Location. Programmet ger dig möjligheten att föra in flygbilder av hög kvalitet för korrekt placering. Det låter dig se data med sammanhang och ta slutprodukten till nästa nivå. Vårt samarbete med Nearmap ser till att du arbetar med den mest exakta informationen och ger dig en grund för framgångsrik design.

Förbättra din tagghantering i SketchUp

Vi vet att det kan vara krångligt att hantera långa listor på taggar och scener, särskilt med komplexa modeller som ska 2D-dokumenteras i LayOut. För att göra det enklare för dig kan du använda tagg-mappar (Tag Folders) i SketchUp och LayOut för att organisera dina taggar med snabbare åtkomst och kontroll över synlighet i grupper. Oberoende av om du använder taggar för att förbereda modeller för designscenarier, dokumentation, rapportering eller visualisering tror vi att det kommer att bli mycket enklare att hitta och arbeta med taggar när du grupperar dem i mappar. Dessutom kan du kontrollera synlighet för alla taggar i en mapp med en enda åtgärd samt välja flera taggar eller mappar samtidigt för att visa eller dölja stora delar av din modell.

Det är inte allt vi åstadkommit. Nu är det äntligen möjligt att filtrera taggar i SketchUp! Det är något som efterfrågats under en längre tid, och nu kan vi presentera funktionen som snabbt låter dig hitta specifika taggar när du hanterar sceners synlighet eller arbetar med linjestyling. Om dina taggar är ordnade enligt namnkonvention kan du enkelt filtrera med prefix för att välja liknande taggar och förvara dem i en mapp.

Tidigare i år presenterade vi ett antal funktioner som vidare fokuserade på ökad kontroll över dina sceners synlighet. Med kontrollpanelen för scener möjliggjorde vi funktionen att välja och spara dolda objekt enligt scen. Tack vare denna uppdatering kan du spara status för objekt (vare sig de är synliga eller dolda) och använda sektionspaneler för att få ökad kontroll över modellens synlighet per scen. Som pricken över i:et gjorde vi det möjligt att redigera dolda objekt, så att du enkelt kan redigera med precision. Det ger dig total kontroll över dina scener.

För att se till att arbetsflödet fungerar på topp har vi även skapat användbara funktioner såsom kontroll av linjeslutsatser för linjeverktyget. Möjligheten att aktivera eller stänga av linjeslutsatser ger dig ökad kontroll över din teckning så att du kan rita kanter utan att dessa dras till slutpunkter. Vi har även ett eget kommando som kallas för ”Weld Edges” och som låter dig sammanfoga kanter och bågar till en enda poly-linje utan att behöva installera tillägg.

Vårt mål är att göra ditt arbete enkelt för dig, med total kontroll och smidighet. Vilket leder oss till nästa spännande nyhet…

Vi presenterar live-komponenter i SketchUp

Drömmer du om att bygga modeller som är robusta och flexibla nog att reagera på designförändringar? Det gör vi! En lyckad modell är nämligen en modell som enkelt kan justeras enligt ändringar och som smidigt kan anpassas. I SketchUp 2021 presenterar vi parametriska objekt som uppfyller det kravet. Vi kallar dem för live-komponenter (Live Components).

Live-komponenterna har programmerats med modelleringslogik som kontrollerar deras geometri – de är justerbara objekt som ritar om sig själva i realtid. Vad betyder det egentligen? Att använda live-komponenter gör projektet mer skalbart och är fördelaktigt för otaliga användarfall, inklusive arkitektonisk konfiguration, inredningsdesign, modellering av existerande strukturer, planering av utrymme och snabba iterationer av koncept eller estetik.

Live-komponenter kan ses i 3D Warehouse och finns nu tillgängliga att ladda ner och konfigurera direkt i SketchUp.

När du har valt en live-komponent kan du föra in den direkt i din modell, där du kan kontrollera komponentens parametrar i dialogrutan för konfiguration av live-komponent (Configure Live Component). I och med att du justerar parametrarna ritar live-komponenten om sig själv för att passa dina önskemål.

Låt live-komponenterna göra ditt arbete enklare: anpassa dimensioner och storlekar för objekt som används upprepade gånger; lägg snabbt till rikt sammanhang och gör justeringar i realtid för att skapa mer detaljerade designs snabbare; eller iterera snabbt stora uppsättningar komponenter samtidigt i och med att projektets krav ändras.

Bakom kulisserna drivs live-komponenter av en ny plattform för datordesign: Materia. Framöver kommer Materia och live-komponenter att låsa upp helt nya sätt att arbeta på i SketchUp och i andra Trimble-produkter. Den här lanseringen är bara början för live-komponenter. Vi arbetar fortfarande aktivt på att förbättra funktionens prestanda och användbarhet samt på att utveckla fler objekt som du kan använda för modellering.

Ett nytt sätt att lansera funktioner som utvecklas

Vi lanserar live-komponenter tidigt som del av ett nytt program som kallas för SketchUp Labs, så att vi kan använda dina åsikter inom vår utvecklingsprocess. Vi hoppas att du kommer att delta i våra forum för att diskutera live-komponenternas framtid, eller för att ge oss feedback om du stött på problem.

Vi hoppas på en bra början på 2021.

2020 har onekligen haft djupgående effekter på världen och kommer även fortsatt att forma oss och vårt arbete. Det är viktigt att vi lär oss av dessa upplevelser och fortsätter att bygga stadiga grunder – både inom och utanför SketchUp – för framtiden.

Vi vill att du ska känna att vi arbetar för dig och att vi värdesätter dina åsikter om vårt arbete. 2021 års release representerar både vår historia och vår framtidsvision. Det gläder oss att erbjuda funktioner som kompletterar ditt arbete och kanske till och med gör jobbet lite roligt. Modellera som du vill, och glöm inte att berätta vad du önskar dig av oss.

Är du också en visuell person? Onsdag den 19 november 2020 bjuder vi in dig till en live demonstration av de nya verktygen och funktionerna i vårt webbseminarium för 2021 års release!

Fortsätt att skapa, att arbeta med välvilja och att bygga världen du vill leva i. Modellera med rätt information. Rita med sprudlande kreativitet. Bygg bättre byggnader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *