fbpx
Dagens 3D-print – Lagning av palettkniv

Dagens 3D-print – Lagning av palettkniv

Dagens 3D-print går i temat ”laga istället för att slänga” och ”bara för att man kan!

Under en 3D-utskrift har 3D-skrivare ett dilemma att lösa – första lagret av modellen måste fastna ordentligt på byggplattan men den måste även kunna släppa från den då den är färdig och man vill ta bort den. Det finns olika metoder och ytor för byggplattan som löser vidhäftningen av plastmaterial. 

3D-utskrifter i ABS-plast kräver t.ex. att byggplattan är uppvärmd och att dess yta består av ett material som den ”gillar” att klibba mot i smält tillstånd. Ett sådant material är t.ex. tejp av polyamid (Kapton). 

En annan vanlig 3D-printplast är PLA som består av miljövänliga och biologisk nedbrytbara material som t.ex. majsstärkelse. Denna plast har den stora fördelen att den inte behöver byggas på en uppvärmd byggplatta och därför fungerar plexiglas, fönsterglas, trä, m.fl. utmärkt som underlag. PLA-3D-utskrifter behöver inte heller svalna då de redan är kalla när printingen är klar.

Modellen skall efter utskrift tas loss från plattan och det brukar innebära att man i de flesta fall bara behöver fatta den med fingrarna och rycka lite tills den snäpper loss. 3D-utskrifter som har en relativt stor bottenyta brukar sitta som berget och då löper man risken att skada modellen om man tar i för kung och fosterland. 

Lösningen är mycket enkel! Det man behöver göra är att kila in något under en kant på modellen och gradvis lyfta det. Då släpper det smidigt och man skadar inte modellen. Det som vi här på Creative Tools tycker fungerar klockrent är helt vanliga palettknivar och helst av den raka typen. Dessa har nämligen en vass spets som lätt kan föras in mellan modellen och byggplattan. Sedan knackar man in kniven och då dess blad blir tjockare längre upp mot skaftet ökar spänningen och modellen släpper. Med stora modeller kan man föra kniven fram och tillbaka några gånger innan den släpper.

En av våra palettknivar gick sönder idag i trähandtaget. Då det inte handlar om en stor peng var det ingen stor grej men man vill ju ”laga istället för att slänga” och trots att det kan ta lite tid gör man det ”bara för att man kan!” 🙂

Palettkniven köpte vi i en färgaffär som bara säljer dem i ett set på sex st. i olika vinklar för 189 SEK. Man vill ju bara ha den raka och inte de andra! 

Vi tog fram 3D-modell som kopia av originalet. Med ett skjutmått och CAD-programmet Rhino 3D föddes det en solidmodell som exporterades till STL-filformatet.

Filen togs sedan in i programmet netfabb Professional där trådmodellen i STL-filen kontrollerades för måttriktighet och eventuella fel innan den skrevs ut.

Roboten som fick uppdraget idag är vår tjeckiska 3D-printer EASY3DMAKER från 3DFactories. Den har en byggvolym på hela 200 x 200 x 230 mm vilket fick palettknivhandtaget att se mycket litet ut! 

Denna 3D-skrivare är kompatibel med flera 3D-printstyrprogram. Då dagens uppdrag gjordes på en Mac valde vi Repetier för att ladda in STL-filen, skapa printbanorna (GCode) och driva utskriften. Repetier har en särskild stor fördel när det gäller att snitta modellen i tunna lager och skapa printbanor. Den kan nämligen använda sig av flera olika så kallade ”slicers”. Det finns flera stycken som var och en har sina fördelar (t.ex. Skeinforge, Cura, Slic3r, m.m.) Om man är avancerad 3D-printoperatör kan det vara bra att kunna välja. I Repetier kan man välja vilken av dem som skall skapa banorna. Vi valde Slic3r då det är mycket snabbt.

Handtaget skrivs ut av 3D-skrivaren. Att ha den liggande är den bästa positionen och gör att utskriften tar kortast tid. Den runda cylindriska formen som sitter fast mot metallbladet hänger i luften och behöver därför stödjas underifrån. Detta gör man enkelt genom att bocka för ”support material” i 3D-printmjukvaran. Då bildas små tunna linjer av samma plastmaterial. Dessa är lätta att ta bort i efterhand genom att man skär, bryter eller skrapar bort dem.

För att ge extra hållfasthet valde vi tre omkretsar (perimeters) och 50% fyllning. Det blir mycket starkt och upplevs i praktiken som helt massiv. 

Det gamla handtaget var ju gjort i trä. Som kontrast använde vi den plasten som redan fanns i EASY3DMAKER, nämligen CMR – PLA – Blue – 1,75 mm

Det är värt att nämnas att det faktiskt finns trätråd för 3D-skrivare! Det kommer inom kort att finnas här för den som vill skaffa det. Detta filament består av en blandning av träfiber och bioplast. Man skulle kunna säga att det är masonit/MDF i trådform (1,75 mm). Det passar till EASY3DMAKER och alla 3D-skrivare som använder sig av samma tråddimension. Håll ögonen på vår blogg och dagens 3D-print för att se mer om träfilament för 3D-printing!

3D-utskriften tog 26 minuter för printern att slutföra. När den var klar satt den lagom fast på plattan och i bilden ovan kan du se att vi använde den ”trasiga” handtagslösa palettkniven som snart skall få ett nytt blått handtag!

Lägg märke till strängen av plasttråd som omger handtaget på byggplattan. Det kallas för ”skirt” (kjol på engelska). Denna inställning i printprogrammet gör att 3D-skrivarhuvudet först gör en kontur några millimeter runt föremålet innan den sätter igång med första lagret på själva 3D-filen. Detta sker så att printhuvudet skall vara i full gång när den startar på objektet. I början kan det finnas lite luft i printspetsen som därmed töms och fylls helt med plast.

Slutresultatet hamnade trots hela 50% fyllning på bara 13 gram. Det ger ett materialpris på 5 kronor och 20 öre, vilket långt understiger kostnaden för en ny palettkniv! 🙂

Och här är slutresultatet. Ett par droppar lim i skafthålet och under metallhylsan gör att den sitter fast i det nya plasthandtaget. För den som vill ladda hem filen som STL-, Rhinoceros .3dm- och STEP-format finns den gratis på denna länk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *